15/05/2009 06:56

"Osvajanje Kondi" u Exit Point selekciji

USA, 2008, 107 min
Režija: Sebastian Doggart
Uloge: George W. Bush, Carol Connors, Sebastian Doggart, Adrian Grenier, Frank Luntz, Jim Norton, Devin Ratray, Peter Ratray, Condoleezza Rice
Nagrade: Most Creative Concept, Ft. Lauderdale International Film Festival, 2008

Selekcija: EXIT POINT

„Courting Condy“ , film reditelja Sebastijana Dogarta (Sebastian Doggart), predstavlja jedinstvenu vrstu dokumentarca, prvi muzički, tragi-komični dokumentarac. Podseća na „mešavinu“ filmova poput Borata, ostvarenja Fahrenheit 9/11, i mjuzikla Mama Mia. 

Film prikazuje Devina Ratreja (Davina Ratraya), web dizajnera, muzičara i bivšeg glumca (nama  poznatog po ulozi Baza u filmu Sam u kući), i velikog obožavatelja nekadašnje ministarke SAD-a Kondolize Rajs (Condoleezze Rice), kako pokušava da upozna damu kojoj se toliko divi. Dok Devin putuje zemljom, učeći o velikoj dami od onih koji su imali priliku da je upoznaju, Kondi priča životnu priču o periodu najinspirativnijih, najenigmatičnijih i najkontroverznijih ljudi. Ovo je prva retrospektiva Bušove vladavine, koja će inspirisati publiku na smeh, pesmu i protest nad proteklih osam godina pomenute vlade.

Po rečima reditelja Dogarta, film ne predstavlja hagiografiju Rajsove, već iskren i provokativan portret žene koja ja promenila svet a o kojoj znamo vrlo malo.  Interesantno je napomenuti da je, stvarajući ovaj film, reditelj Dogart bio inspirisan Vilijamom Randolfom Herstom (William Randolph Hearst), likom iz Velsovog ostvarenja „Citizen Kane“, simbolom čoveka koji gubi dušu zarad moći, kao i gotesknim portretom modela Kejt Mos (Kate Moss) slikara Lisijena Frojd (Luciena Freud), koji podseća na snagu ljudske smrtnosti i krhkost lepote.

Sebastijan Dogart (Sebastian Doggart) je rođen u Londonu. Karijeru je započeo kao novinar u Južnoj Americi, gde je prvo radio za Times u Limi, potom za Herald u Buenos Airesu. Dilomirao je društvene i političke nauke sa izuzetnim uspehom na King’s koledžu Kambridž univerziteta. Radio je i kao pozorišni reditelj, nakon čega počinje vrlo uspešno da se bavi televizijskom produkcijom i režijom. Trenutno živi i stvara u Njujorku.