25/02/2013 09:39

Oskar 2013: Film „Argo“ Bena Afleka proglašen najboljim

Oskarom za najbolji film nagrađeno je ostvarenje „Argo“ Bena Afleka, nakon brojnih priznanja koja su već ukazivala na novo Aflekovo ostvarenje kao glavnog favorita za prestižno priznanje Akademije. Uz Džeka Nikolsona nagradu je putem video poruke dodelila prva dama SAD Mišel Obama.



„Bio sam ovde pre nekoliko godina i nisam imao predstavu o tome šta radim. Izašao sam i nikada se nisam nadao da ću se vratiti na ovu scenu. Ali, nije važno koliko se puta sapletete u život, sve dok znate kako da ustanete“, kazao je Aflek preuzimajući nagradu. On je zahvalio svim svojim saradnicima, američkim vojnicima i saradnicima u Iranu ali i svojoj supruzi, glumici Dženifer Garner. Osim ovoga, „Argo“ je osvojio i priznanja u kategoriji adaptiranog scenarija i montaže.



Priznanje za najbolju režiju dobio je Ang Li za film „Pijev život“, prvi u njegovoj karijeri koji je sniman u 3D tehnologiji. „Ovo moram da podelim sa svima koji su radili sa mnom. Zaista vam hvala što ste verovali u ovu priču, i krenuli sa mnom u avanturu, Janu Martelu što je napisao ovu neverovatnu priču... Ne bih mogao da snimim ovo bez Tajvana, hvala mojoj zemlji“, kazao je Li.

Pored režije, film je nagrađen u „tehničkim“ kategorijama, čime su grupe protestanata, koje su se javile tokom šetnje po crvenom tepih, još više privukle pažnju tvrdnjama o navodnoj zloupotrebi rada saradnika angažovanih na specijalnim efektima.



Mlada Dženifer Lorens proglašena je najboljom glumicom za glavnu ulogu u bolnoj komediji „U dobru i u zlu“ Dejvida O' Rasela. Ona je tokom svog govora čestitala rođenda koleginici Rivi, najstarijoj glumici ikada nominovanoj u ovoj kategoriji.

Očekivano za najboljeg glavnog glumca trijumfovao je Danijel Dej Luis koji tumači Abrahama Linkolna u Spilbergovom filmu „Linkoln“.



Nagradu za najbolji adaptirani scenario dobio je Kris Terio (Argo), dok je Kventin Tarantino nagrađen za originalni scenario filma „Đangova osveta“.

U oštroj konkurenciji za najbolju sporednu mušku ulogu trijumfovao je Kristofer Valc u filmu „Đangova osveta“. Zanimljivo je da je Valc svog prvog Oskara osvojio kada je briljirao u filmu „Prokletnici“, još jednom Tarantinovom ostvarenju. U prilično dugom zahvalnom govoru En Hatavej, najbolja glumica u sporednoj ulozi (Jadnici), zahvalila je brojnim saradnicima, prijateljima, porodici i mužu.



Nagrađivana drama „Ljubav“ Austrijanca Mihaela Hanekea proglašena je najboljim filmom van engleskog govornog područja. Kada su u pitanju dokumentarna ostvarenja, očekivano je trijumfovao film „U potrazi za Šugarmenom“ Šveđanina Malika Belanđelula, priča o teškom životu muzičara Rodrigeza koji je, a da to nije znao, na drugom kontinentu bio zvezda veća od Elvisa Prislija.


U kategoriji animiranih ostvarenja trijumfovao je studio Dizni čiji je kratki animirani film „Paperman“ oduševio publiku širom sveta, uključujući i članove Akademije. U konkurencijii dugometražnih filmova nagrađena je „Hrabra Merida“ koji uz studio Dizni potpisuje i Piksar.


Višesatnu ceremoniju ove godine obeležila je i muzika. Poseban omaž priređen je u čast ponovnog uzleta mjuzikla, pa je tako na sceni nastupila Ketrin Zita Džons izvodeći „All That Jazz“ iz Oskarom nagrađenog mjuzikla „Čikago“, dok je ekipa filma „Jadnici“ izvela miks svojih pesama stopljenih u numeru „One Day“. Trenutak je ipak „ukrala“ Dženifer Hadson trijumfalnom interpetacijom balade „I'm telling you I'm not going“ iz filma „Devojke iz snova“. Nastup na dodeli Oskara kao svoj povratak iskoristila je britanska zvezda Adel koja je otpevala nagrađenu numeru „Skyfall“ iz istoimenog filma, dok je Nora Džons predstavila pesmu iz filma „Everybody Needs a Best Friend“ iz filma „Ted“.


Posle takođe duže pauze, bar kada je nastup na ovoj filmskoj svečanosti u pitanju, veče je ulepšala i Barbra Strejsend pesmom „The Way We Were“ u čast svih onih iz filmskog sveta koji su preminuli tokom protekle godine, a pre svega u čast nagrađivanog kompozitora Marvina Hamliša.

U nastavku sledi lista nagrađenih:

NAJBOLJI FILM: „Argo“
REŽIJA: „Pijev život“, Ang Li
GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Dženifer Lorens, „U dobru i u zlu“
GLAVNA MUŠKA ULOGA: Danijel Dej Luis, „Linkoln“
SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: En Hatavej, „Jadnici“
SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Kristofer Valc, „Đangova osveta“
ORIGINALNI SCENARIO: „Đangova osveta“, Kventin Tarantino
ADAPTIRANI SCENARIO: „Argo“, Kris Terio
STRANI FILM: „Ljubav“, Mihael Haneke
KRATKI IGRANI FILM: „Kurfju“, Šon Kristensen
KRATKI ANIMIRANI FILM: „Paperman“, Džon Kars
DUGOMETAŽNI ANIMIRANI FILM: „Hrabra Merida“, Mark Endrjus i Brenda Čepmen
KRATKI DOKUMENTARNI FILM: „El Inosente“, Šon Fajn, Andrea Niks Fajn
DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: „U potrazi za Šugarmenom“, Malik Belanđelul
ORIGINALNA MUZIKA: „Pijev život“, Majkl Dena
ORIGINALNA PESMA: „Skyfall“, Pol Epvort, Adel
KAMERA: „Pijev život“, Klaudio Miranda
MONTAŽA: „Argo“, Vilijam Goldenberg
MONTAŽA ZVUKA: „00.30 – Tajna operacija“, Pol En Džej Otoson / „Skyfall“, Per Halberg, Karen Bejker Lenders
MIKS ZVUKA: „Jadnici“, Endi Nilson, Mark Paterson, Sajmon Hejs
SCENOGRAFIJA: „Linkoln“, Rik Karter, Džim Erikson
KOSTIM: „Ana Karenjina“, Žaklin Duran
ŠMINKA: „Jadnici“, Lisa Vestkot, Džuli Dartnetl
VIZUELNI EFEKTI: „Pijev život“, Bil Vestenhofer, Gijom Rošeron, Erik-Žan de Boer, Donald R. Eliot