18/06/2012 16:28

Odaberite svoje filmske favorite trećeg dana Festivala

Ne propustite repertoar glavne festivalske lokacije:

U Srpskom narodnom pozorištu na sceni Pera Dobrinović ne propustite kontroverzno ostvarenje „Ljubav i modrice“. Majstorski režiran, snimljen u Parizu, film je nastao prema romanu Jie Liu-Falen i govori o mladoj kineskoj profesorki koja stupa u razornu erotsku vezu sa posesivnim, pomalo primitivnim, ali izuzetno privlačnim Matjeom. U 20h sledi „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, savremena romatična komedija u režiji Bojana Vuletića.

Od 22:30h, kao poslednji film trećeg dana Festivala na ovoj lokaciji biće emitovan „Laku noć, gospođice“, višestruko nagrađivani projekat slovenačkog reditelja i scenariste Metoda Peveca na filmskom festivalu u Puli. „Laku noć, gospođice“ oslikava priču laži, nedostatka poverenja i ljubomore koja za rezultat ima razaranje jednog braka.

Bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti predstavlja:

U fantastičnom open air bioskopu u Katoličkoj porti od 21:15h biće prikazano „Osvajanje“ - francuski film koji je zvanično otvorio ovogodišnje izdanje festivala. Ako ste propustili prvog dana festivala, imate još jednu priliku da pogledate izvrsnu političku dramu koja oslikava politički uspon i lični pad bivšeg predsednika Francuske, Nikole Sarkozija. U 23:15h pod vedrim nebom Novog Sada startovaće „So moga života“ - humana i optimistička priču jednog šezdesetogodišnjaka koji traga za „novim ljubavnim avanturama“.

Arena Cineplex sala 1 – pogledajte!

Debitantski igrani film švedskog reditelja Simona Kaijsera da Silve „Istočni Stokholm“, koji predstavlja još jedan dokaz originalnosti skandinavske kinematografije, biće prikazan u 16h. Nagrađen na festivalu u Montrealu za najbolji scenario, film Emanuela Morea „Umetnost ljubavi“ možete pogledati u 18h. Sastavljen od niza vinjeta koje prikazuju svakodnevicu nekoliko pariskih parova dok preispituju šta zaista žele od svojih života, Moreov film nastoji da po stilu i diskretnoj nameri ispriča univerzalnu priču o emocijama. Od 20h biće prikazan odlično francusko ostvarenje „Donoma“! Poslednji film trećeg dana Festivala u sali 1 Arene Cineplexa biće prikazan „Zverinjak“, film koji je izuzetno uspešnu premijeru imao prethodnog dana Festivala. Drama Marka Novakovića koja predstavlja svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima.

Na repertoaru Arene Cineplex sala 3!

Velika nam je čast da najavimo u 20h u sali 3 Arena Cineplex bioskopa „Zaustavljen na putu“, remek-delo glavnog gosta ovogdišnjeg izdanja Andreasa Drezena. Dobitnik 12 nagrada, među kojima se nalazi i prestižna „Un Certain Regard“ na Kanskom festivalu, sa još 8 nominacija, „Zaustavljen na putu“ iznosi snažnu emotivnu priču o smrti koja slavi život punom snagom. Nakon projekcije čuveni reditelj održaće master-klas o filmskoj režiji u okviru programa Cinema Now Live Academy.


Arena Cineplex sala 4 – pogledajte!

Odličnoj filmskoj atmosferi trećeg dana Festivala doprineće i program sale 4 Arene Cineplexa. U 18h, iz revijalne selekcije posvećenoj Andreasu Drezenu, biće prikazana interesantna drama velikog nemačkog autora. „Oblici noći“ ekranizuju uzbudljivu i duhovitu priča o tome šta se dešava običnim ljudima kada im se staze ukrste u noćnom lavirintu velikog Berlina i to baš na dan kada Papa dolazi u nemačku prestonicu. Kultni mađarski film „Američki torzo“ kreće od 23h. Ostvarenje iz 1975. godine Gabora Bodija, pionira eksperimentalnog filma, filmskog jezika i jednog od najznačajnijih imena u istoriji mađarskog filma, oslikava izvrstan vestern, usamljenu orhideju u svom žanru, koja putem neobičnog narativa prati grupu mađarskih vojnika dok se bore u Američkom građanskom ratu.

Filmovi u Kulturnom centru Novog Sada!

U prostoru Kulturnog centra Novog Sada filmski program počinje sa najnovijim ostvarenjem Jana Cvitkoviča. „Archeo“, izuzetno interesantan film slovenačkog reditelja koji za temu ima priču o arhe-čoveku i arhe-porodici otvoriće program lokacije u 17h. Nakon ovoga, od 19h, možete pružiti podršku mladim i vrlo kreativnim autorima koji se nagradu u takmičarskoj selekciji Up to 10.000 Bucks. Ispratite Srede, Mojecipele, Na drugoj obali i Plaža, i pronađite svog favorita među niskobudžetnim, vrlo maštovitim filmovima. Od 21h putem ostvarenja „Zvuk okoline“ možete se upoznati sa ožiljcima na kojima je izgrađen današnji brazilski društveni sloj. Kao poslednje ostvarenje koje će zaključiti program Kulturnog centra trećeg dana Festivala, biće specijalno u 23h prikazan igrano-dokumentarni film mladog reditelja i scenariste Vladimira Milovanovića „Lice Revolucije“. Milovanovićev film govori o Branku Iliću, jednom od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji tokom 1998-2000.


Želimo vam lep provod tokom trećeg dana Festivala!