24/07/2020 07:55

OAZA ide u Veneciju!

Film Ivana Ikića OAZA imaće svetsku premijeru na Danima autora u Veneciji!

Iz Sense produkcije kažu: "Beskrajno smo srećni što puštamo ovu ptičicu u svet i zahvalni fantastičnoj ekipi glumaca i autora koja je stvarala OAZU, kao i divnim ljudima koji su smogli snage da organizuju festival u ovim teškim vremenima. Jedva čekamo jesen i priliku da zajedno uživamo u bioskopu i OAZI."


Novi domaći film OAZA uvršten je u sekciju Dani autora (Giornate degli Autori) festivala u Veneciji, koji će biti održan od 2. do 12. septembra!

Ovo će biti prvi od najznačajnijih svetskih filmskih festivala koji će biti održan nakon početka pandemije COVID-19 ove godine, a OAZA reditelja Ivana Ikića našla se među samo 11 filmova koji će činiti ovogodišnje Dane autora u Veneciji.

Ovaj prestižni takmičarski program nastao je 2004. godine na inicijativu udruženja italijanskih reditelja, a sa ciljem da bude kontra-teg senzacionalističkom karakteru glavnog programa festivala i da stimuliše originalni i inovativni filmski izraz autora iz celog sveta. Neka od prethodnih izdanja festivala predstavila su filmove Alekseja Balabanova, Šejna Medouza, Sare Poli, Kim Ki-duka, Aleksa de la Iglesie, kao i Gorana Paskaljevića i Danisa Tanovića.

OAZA je priča o ljubavnom trouglu između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama, koji, obuzeti snažnim osećanjima ljubavi i čežnje za nezavisnošću, prkose strogim pravilima okruženja u kom žive. Ova nesvakidašnja ljubavna priča je prozor u uzbudljiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade ljude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled.

Glavne uloge u filmu OAZA igraju talentovani mladi korisnici Doma za decu i mlade u Sremčici, u kom je film i sniman, sa kojima je, u pripremi za snimanje, rađeno više od godinu i po dana. Uloge vaspitača poverene su regionalnim glumačkim zvezdama Goranu Bogdanu i Maruši Majer.

Reditelj filma OAZA Ivan Ikić debitovao je 2014. godine filmom VARVARI, koji je premijerno prikazan na festivalu u Karlovim Varima, gde je nagrađen Specijalnim priznanjem žirija, a nakon čega je osvojio 14 nagrada na više od 40 domaćih i internacionalnih festivala. Sa projektom za film OAZA, Ikić je 2016. godine izabran među šest reditelja iz celog sveta da učestvuje u rezidencijalnom programu Kanskog festivala.

Film OAZA nastao je u ko-produkciji Srbije, Slovenije, Holandije, BIH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurimaž i Kreativna Evropa MEDIA. Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film VARVARI.  a sledećeg meseca počinje snimanje novog filma Raše Andrića LETO KADA SAM NAUČILA DA LETIM.