22/06/2014 15:00

Novu takmičarsku selekciju festivala Fresh Danube Films otvara "Gotovo savršen život"

"Između filmova u ovogodišnjoj selekciji Fresh Danube Films imamo nekoliko poveznica koje objedinjuju program čineći ga istovremeno celovitim i mozaičnim. Osnovni kriterijumi za izbor filmova, da potiču iz podunavskih zemalja i dolaze od mladih reditelja kojima je to prvi ili drugi dugometražni film, nadograđen je određenim trendovima u autorskom pristupu koji se poslednjih godina mogu uočiti u srednjeevropskim kinematografijama, kao i tematikom koja odgovara životnom dobu autora/autorki - od deset filmova, četiri su režirale žene. Prvu liniju povezivanja, odnosno autorski pristup, karakteriše izražena meta-dimenzija. Radi se o rediteljima koji brišu granicu između fiktivnog i dokumentarnog, stvarnog i odglumljenog, ili koriste već postojeće materijale menjajući im kontekst, ili, pak, dolaze do priče kroz improvizaciju i aktivnu saradnju sa glumcima-amaterima" - reči su kojima selektor Vladan Petković objašnjava koncept ovogodišnjeg Fresh Danube Films programa.

Fresh Danube Films otvoriće odlično dokumentarno ostvarenje "Gotovo savršen život" autora Svetoslava Draganova. Posetioci festivala, nakon projekcije filma koja će se održati u bioskopu Arena Cineplex sala 2, sa početkom u 22:30, moći će da u okviru Q&A programa razgovaraju sa poznatim bugarskim autorom.

U filmu upoznajemo braću Lilijev koji nemaju ništa zajedničko osim prezimena, čak ni oca. Prezime su nasledili od majke Lili, koja nije više živa. Najstariji brat, Aleksander, je frizer koji voli da se šminka i da učestvuje na frizerskim takmičenjima. Srednji brat, Božidar, živi kao monah ali teško mu je da se pridržava zaveta. Najmlađi brat, Džejms, je mačo tip muškarca koji želi da bude TV zvezda i planira da se oženi svojom devojkom. Od smrti njihove majke prošlo je pet godina, i jedina preostala porodična veza koju dele jeste otuđena baka, majka njihove majke, koju jedva poznaju. U momentu emotivnog otkrivanja, baka im priča o mladosti, svojoj uvek odsutnoj ćerki, poteškoćama kroz koje su prolazile i sa kojima se i dalje suočava. Braća pokušavaju da nađu svoje mesto u svetu i uprkos tome što biraju različite puteve, iznenađujuće uspevaju da se drže zajedno. Svet ponekad može da bude surov prema njima, ali oni život i dalje smatraju divnim. Sreća je i dalje van domašaja ali od nje ih deli samo nada…