30/03/2018 10:10

Novosadski srednjoškolci uživali u predstavi „Cirkus gradi poverenje“

Predstava savremenog cirkusa „Cirkus gradi poverenje“ na temu diskriminacije i borbe protiv predrasuda premijerno je izvedena početkom ove nedelje pred đacima iz novosadskih srednjih škola ,,Svetozar Marković" i ,,Isidora Sekulić" sa ciljem da se putem vršnjačke edukacije i drugi mladi ljudi osveste o ovoj važnoj društvenoj temi. Kako je predstava izvedena na nesvakidašnje dopadljiv način, reakcija publike ovacijama nije izostala.

Fotografija: Aleksandar Ramadanović, mentor grupe za fotografiju


Predstava je nastala kao jedan od rezultata umetničkog projekta „Cirkus gradi poverenje“ u kojem je učestvovalo 20 novosadskih srednjoškolaca i studenata koji su, pored radionica savremenog cirkusa, pohađali i radionice grafičkog dizajna, fotografije, upravljanja događajima i marketinga. Projekat je realizovalo Udruženje Cinema City iz Novog Sada u saradnji sa Ludifico i Kreativnim pogonom, а zahvaljujući podršci Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS) i Britanske ambasade u Beogradu.

Fotografija: Vida Jović, učesnica radionica za fotografiju


Vođeni pitanjima kakvo je naše društveno okruženje, da li je spremno da prihvati one koji su na prvi pogled drugačiji, kako se osećaju oni koji sputavaju svoju ličnost i kombinujući elemente klasičnog teatra, teatra pokreta, plesa i cirkuskih akrobacija, učesnici radionica savremenog cirkusa – sad već mladi performeri – i njihovi mentori stvorili su priču o odbacivanju, podozrenju, posesivnosti, ali i o prihvatanju i negovanju različitosti, uzajamnog poštovanja, tolerancije i individualnosti.


Fotografija: Vida Jović, učesnica radionica za fotografiju


Pored kreiranja samog performansa, mladi učesnici ovog projekta su uz pomoć mentora osmislili i vizuelni identitet predstave i pripremili promociju. Pre i posle izvođenja predstave u obe škole, srednjoškolci su bili u mogućnosti da uživaju i u izložbi fotografija učesnika radionica koji su zabeležili čitav kreativni proces pripreme performansa.

Fotografija: Nina Rabinčuk, učesnica radionica za fotografiju