31/10/2012 11:45

Nova nagrada za Kečin "Miraž"

izvor: SEEcult.org

Film "Miraž" mladog reditelja Srđana Keče iz Srbije, snimljen u Dubaiju nakon naleta globalne finansijske krize, proglašen je najboljim dokumentarcem iz srednje i istočne Evrope na Festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, najvećem festivalu tog tipa u istočnoj Evropi.

Žiri 16. festivala u Jihlavi dodelio je "Miražu" glavnu nagradu u konkurenciji filmova iz srednje i istočne Evrope, među kojima su bili i ruski "Sutra" Andrey Gryazeva (premijerno prikazan na Berlinalu) i ovogodišnji pobednik Sarajevo Film Festivala, rumunski "Ugasite svetlo" Ivane Mladenović.Posebno priznanje žiri je dodelio još jednom filmu sa Balkana - hrvatskom "Blokada" Igora Bezinovića, prenosi portal SEEcult.org. U takmičarskim programima u Jihlavi ukupno je prikazano 66 filmova u četiri kategorije, a žiri su činili direktor Filmskog festivala u Palm Springsu Ted Groya, producenti Jeremy Orlebar i Tomáš Hrubý i reditelj i producent Mohammadreza Farzad.

Kečin film "Miraž" snimljen je u Dubaiju nakon naleta ekonomske krize koji je gotovo ispraznio grad. Obično viđen ili kao čudo razvoja ili kao propali trik, taj grad u Kečinom filmu postaje polje za istraživanje izmeštenosti, čežnje i želja njegovih stanovnika.

“Miraž” je prethodno nagrađen na Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj priznanjem "Cottbus Discovery", kao i nagradom za najbolji dokumentarni film na Londonskom festivalu kratkog filma. Britanski časopis “Sight & Sound” ga je opisao kao "spektakularno vizuelno istraživanje".

Proglašen je i najboljim filmom u konkurenciji "Up to 10,000 Bucks" na festivalu Cinema City u Novom Sadu, a pobedio je na prošlogodišnjem festivalu Pravo ljudski u Sarajevu.

Keča je ostvario veliki uspeh i filmom “Pismo ocu” koji preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u vihoru rata.


Film “Pismo ocu” proglašen je, izmedju ostalog, najboljim srpskim filmom na petom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS u Beogradu, uz film “Biba Struja” Dušana Čavića i Dušana Šaponje.

Keča je skrenuo pažnju na sebe već prvim filmom “Posle rata” (2006), snimanim više od osam meseci u planinama na Kosovu.

Diplomirao je 2011. godine na Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) u Londonu, a studirao je i u Ateljeu Varan. Učestvovao u osnivanju Centra za dokumentarni film u Beogradu, koji je i vodio od 2005. do 2008. godine, a radio je i kao selektor programa na filmskom festivalu “Slobodna zona” u Beogradu.