18/10/2011 11:08

Nova nagrada za film "Neprijatelj" Dejana Zečevića

Na Festivalu evropskog i mediteranskog filma u Kopru u Sloveniji, Gran pri, nagrada “Zlatni rog”, pripala je filmu „Neprijatelj“ Dejana Zečevića. Žiri je ocenio da se film "Neprijatelj" izdvojio u konkurenciji devet evropskih filmova "zanimljivim scenarijem, sugestivnom scenografijom i glumom, inspirativnom fotografijom i veštim rediteljskim postupkom". Ovo je 16-ta po redu nagrada za novi film reditelja Zečevića.


“Neprijatelj” je prikazan i na ovogodišnjem festivalu Cinema City uz izuzetan uspeh. Film je osvojio nagrade za najbolju fotografiju (Dušan Joksimović), najbolju scenografiju, najbolji kostim (Lana Pavlović). Takođe, žiri FEDEORA, u selekciji Nacionalna klasa, dodelio je nagradu reditelju Zečeviću za pomenuto ostvarenje.

Svoju inostranu premijeru film je imao u okviru glavnog programa nedavno održanog filmskog festivala u Busanu, a do kraja meseca biće prikazan na još tri značajna festivala - Film festival Kotbus u Nemačkoj, Cinemed mediteranski filmski festival u Monpeljeu, u Francuskoj, i Međunarodni filmski festival u Solunu.