17/11/2011 16:43

Nova nagrada za "Beli, beli svet"

U glavnom gradu Belorusije završen je Minski međunarodni filmski festival „Listopad-2011“. U Palati Republike održana je ceremonija dodele nagrada pobednicima filmskog festivala.

Grand-prix festivala „Zlato Listopada“ dobio je ruski film „Lovac“, dok je nagradu Predsednika Belorusije „za humanizam i duhovnost na filmu“ dobio je film „Monahinja“ (Belorusija).

Nagrada za najbolju režiju pripala je filmu „Beli, beli svet“ reditelja Olega Novkovića. Film "Beli, beli svet" bio je prikazan ove godine na festivalu Cinema City u okviru selekcije Nacionalna klasa, kada je osvojio priznanja za najbolju režiju, najbolju žensku ulogu (Jasna Đuričić) i najbolju originalnu muziku (Boris Kovač).

Radnja ove moderne tragedije, koja je tokom 2010. i 2011. osvojila brojne nagrade poznatih svetskih festivala, događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu postindustrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna veza između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke - balkanski tango. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju ljudi sa periferije, koje su napustili i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo su strast i žudnja za životom.

Glavne uloge u filmu tumače Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski, Mira Banjac.