01/12/2011 13:11

Njujorški kritičari za najbolji film proglasili “Umetnika”

Krug njujorških filmskih kritičara dodelio je nagradu za najboljeg reditelja Majklu Hazanavičijusu za crno-beli nemi film "Umetnik” koji govori o prelazu sa nemih na zvučne filmove krajem 1920-ih godina u Holivudu i o tome kakve je to posledice imalo po glumačke karijere. Ostvarenje je dobilo odlične kritike, a posle jučerašnje nagrade udruženja njujorških kritičara već su počeli da se pominju i mogući Oskari.


Za najbolju glumicu proglašena je Meril Strip za svoj portret britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Čelična lejdi", dok je Bred Pit nagrađen za svoje uloge u filmovima "Formula uspeha" i "Drvo života". Ovo je četvrti put da je Meril Strip dobila nagradu kritičara i prva za Pita.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Džesika Častejn za filmove "Drvo života", "Služavke" i "U zaklon". U muškoj kategoriji nagrađen je veteran Albert Bruks za ulogu sitnog kriminalca u trileru "Vozi".

Nagrada za najbolji scenarijo dodeljena je Stivenu Zailijanu i Eronu Sorkinu za "Formulu uspeha".

Predsedavajući grupe, kritičar Džon Anderson rekao je da je za svakog pobednika bilo potrebno više glasanja, osim za ostvarenje "Umetnik". "To je film o filmu tako da je odgovarao senzibilitetu kritičara. To je film koji slavi film", rekao je on. "Istovremeno je odlično urađen. Veseo je i teško mu je odoleti".

Nagrada za najbolji dokumentarac otišla je Verneru Hercogu za njegov 3D film o pećini u južnoj Francuskoj "Pećina zaboravljenih snova", dok je za najbolji strani film proglašen iranski "Odvajanje" o porodici koja odlučuje da li da napusti zemlju ili ne.

Udruženje njujorških filmskih kritičara osnovano je 1935. godine i čine ga kritičari dnevnih listova, nedeljnika, magazina i pojedinih internet publikacija. Njihove nagrade često utiču na to koji će se filmovi, glumci ili reditelji takmičiti za nagradu Oskar.