25/11/2010 09:41

Nedelja japanskog filma u Beogradu

U okviru Nedelje japanskog filma, koja traje od 24. do 29. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograd, biće prikazano šest japanskih ostvarenja, snimljenih u periodu od 1985. do 2009. godine. Sekretar japanske ambasade Kijotaka Tanaka rekao je da Nedelju japanskog filma organizuje Fondacija Japana sa sedištem u Budimpešti, kao i da su filmovi, koji su deo programa pomenute manifestacije, do sada prikazani u više zemalja u regionu. Ulaz na sve filmove tokom Nedelje japanskog filma je slobodan, a organizatori su pozvali publiku da na projekcije dolazi malo ranije.

Prvi prikazan film u okviru manifestacije Nedelja japanskog filma jeste ostvarenje reditelja Juniđia Sakamotoa „Buđenje“. Film "Buđenje" je snimljen 2006. godine i govori o ženi, koja posle smrti muža saznaje da je on imao ljubavnicu sa kojom se redovno viđao.

Danas sa početkom u 20:30h publika će imati priliku da pogleda film "Mladost Ecuka Kamije" reditelja Kazua Kurokia. Ovo ostvarenje govori o bračnom paru koji se priseća Drugog svetskog rata i okolnosti u kojima su se upoznali.

Trećeg dana festivala, sa početkom u 20:30h, biće prikazani "Prizori s mora" reditelja Takeši Kitana, o gluvonemom mladiću koji radi kao đubretar, i koji među odbačenim stvarima pronalazi dasku za surfovanje i počinje da vežba ovaj sport.

27. 11. sa početkom u 20:30h biće prikazan film "Planinska groznica" koji je baziran na istinitom događaju, tragičnoj avionskoj nesreći koja se dogodila 1985. godine, a film govori o lokalnom novinaru koji radi na toj priči i pokušava da reši pitanja vezana za sopstvenu karijeru, novinarsku etiku i privatni život. Režiju filma „Planinska groznica“ potpisuje Masato Harade.

28. novembra biće predstavljen film "Ranjeni anđeli" reditelja Juniđija Sakamotoa, čiji glavni junak, Micuru Kidu, vodi malu detektivsku agenciju zajedno sa prijateljem.

Nedelju japanskog filma zatvoriće ostvarenje pod nazivom „Božiji mač“ rađen prema priči Toru Janoa o mladom Điroukoji dokazuje da je pripadnik plemena Ainu.