12/06/2016 10:54

Ne propustite sjajnu atmosferu i poslednjeg dana Mikser festivala

Cinema City i Kino Mikser predstavljaju odlična filmska ostvarenja na temu #SensitiveSociety

Mikser festival 2016, koji se ove godine održava pod sloganom „Osetljivo društvo (Sensitive Society)“, na kreativan način, kroz bogat i fokusiran program, skreće pažnju na značaj tema poput rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, multikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.U okviru bogatog programa festivala Mikser, Cinema City internacionalni festival iz Novog Sada, tokom trajanja od 8. do 12. juna, predstavio je snažna filmska ostvarenja koja se bave ključnim društvenim pitanjima.Pored toga, posetioci su bili u prilici da nakon projekcija filmova „Abdul i Hamza“ i „LogBook_Serbistan“, razgovaraju sa rediteljima, Markom Grbom i Želimirom Žilnikom, kako o njihovom stvaralaštvu, tako i o potrebi da se zabeleže i filmskim jezikom izraze neki od ključnih problema sa kojima se susreće savremeno društvo.
Pozivamo vas da dođete na Mikser festival da zajedno zaokružimo odličnu festivalsku atmosferu i pogledamo tri filmska ostvarenja koja su na repertoaru za nedelju, 12. jun:


21:30h

Yo, Indocumentada
Režija: Andrea Baranenko
60min | Venecuela | 2011

Tamara, Desire i Viktorija su Venecuelanke koje na prvi pogled nemaju puno zajedničkog. Tamara je advokatica i univerzitetska profesorka, Desire je stilistkinja, dok je Viktorija studentkinja umetnosti. Ono što njih spaja jeste lična karta koja pokazuje muška imena. A Venecuelanska vlada ih ne priznaje.
22:40h

Summer Nights

Režija: Mario Fanfani
104min | Francuska | 2014

Mišel i Helena Aubertin predstavljaju savršen par. Mišel je ambiciozni notar, a Helena provodi vreme baveći se dobrotvornim radom i odgajajući njihovog sina Žakija. Nema ničeg neobičnog u vezi s njima osim činjenice da Mišel ima mračnu tajnu: svakog vikenda on odlazi u njihovu vikendicu u šumi, kako bi postao Milena pod nadzorom Flavije, iskusnog transvestita.00:20h

El Hombre Nuevo
Režija: Aldo Garaj
79min | Nikaragva | 2015

“Novi čovek” je snažna životna priča o trans ženi Stefani Mirzi. Odrastajući u Nikaragvi kao Roberto, Stefani je zanimalo obrazovanje i politika od najranijeg doba. Međutim, usled velikih porodičnih problema Stefani je data na usvajanje u Urugvaj. Režiser filma Aldo Garaj na zanimljiv način oslikava njen turbulentni život – kroz psihološke razgovore o promeni pola, traumama iz detinjstva, te o susretu sa biološkom porodicom, po prvi put od kad su je dali na usvajanje pre 38 godina. Film je prošle godine osvojio nagradu Teddy za najbolji dokumentarac na Berlinalu.


*Napomena: titlovi filmova su na engleskom jeziku.