21/05/2012 08:51

Ne propustite savremenu verziju večne misterije: "Legenda o Kasparu Hauzeru"

Nadrealni i postmoderni vestern reditelja Davidea Manulija, „Legenda o Kasparu Hauzeru“, u kom jednu od glavnih uloga tumači odlični Vinsent Galo, svoju inspiraciju crpi iz kultnih filmskih klasika poput ostvarenja Jodorovskog „El Topo“, Tarkovskog „Stalker“, Godara „Alphaville“ i Džarmušovog „Dead Man“, kao i iz nemačke legende o tajanstvenom „divljem detetu“ iz 19. veka. Urađen u crno-beloj tehnici uz pratnju izvrsnog saundtreka elektro genija Vitalika, „Legenda o Kasparu Hauzeru“ važi za jednu od najvećih filmskih senzacija koja će biti prikazana na ovogodišnjem Cinema City festivalu.


Kaspar Hauzer (navodno rođen 30. aprila 1812, a preminuo 17. decembra 1833. u Ansbahu) prozvan je „detetom Evrope“. O njemu je napisano više od 3000 knjiga, 14.000 novinskih članaka, kao i brojni pozorišni komadi. O neobičnom životu i sudbini mladog Kaspara snimljena su i dva filma. Jedan je čuveno ostvarenje Vernera Hercoga nagrađeno priznanjem Velikog žirija u Kanu 1975.

Film reditelja Manulija snimljen je na Sardiniji za pet nedelja, a svetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Roterdamu. Manuli je rođen u Milanu 1967. godine. Filmsku karijeru započeo je studijima u Njujorku, gde je kasnije bio i asistent Al Paćinu i Čariju Loutunu u okviru filmske kompanije Chal Productions. 1992. glumio je u filmu Majka Nuela „Enchanted April“ koji je osvojio 3 nominacije za Oskara i 2 Zlatna globusa. Nakon brojnih odigranih rola, uspešnih scenarija, snimanja kratkometražnih filmova, osnovao je i producentsku kuću Shooting Hope Productions, sa kojom je, zajedno sa Blue Filmom, snimio „Beketa“ i sjajnu „Legendu o Kasparu Hauzeru“.