29/01/2015 09:27

"Naše telo" Daneta Komljena nominovano za evropskog Oskara

Film “Naše telo” premijerno je prikazan 25. januara na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde je početkom sedmice posebnom odlukom žirija nominovan za “evropskog Oskara” - nagradu EFA (European Film Award) u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova.

Žiri je odlučio da “Naše telo” nominuje za nagradu EFA zbog “sirovog i neposrednog suočavanja sa svojim subjektom, preplitanja književnog i filozofskog, kao i zbog ubedljivog suprotstavljanja suptilnog i odsečnog”. Žiri takmičarske selekcije kratkog filma na festivalu u Roterdamu činili su britanska umetnica, filmska autorka i dvostruka pobednica festivala u Roterdamu - Beatris Gibson, holandski filmski selektor - Ksander Karskens i Kojo Jamašita, umetnički direktor japanskog festivala “Image Forum Festival”.

Evropska akadmija je u kategoriji za najbolje kratkometražne filmove već nominovala ostvarenja “Washingtonia” Konstantine Kocamani iz Grčke, “El Coredor” Hose Luisa Montesinosa iz Španije i britanski film “Field Study” Eve Veber.


Naše telo (Our Body) trailer from dane komljen on Vimeo.

Nominacije Evropske akademije u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova organizovane su u saradnji sa najprestižnijim evropskim filmskim festivalima koji svake godina biraju najbolje iz svoje selekcije. Sledeći nominovani film biće poznat po završetku Međunarodnog festivala kratkog metra Klermon-Feran. Kada budu poznati svi nominovani filmovi, Evropska filmska akademija predstaviće sva ostvarenja svojim članovima, kojih je više od 3.000, a koji će potom tajnim glasanjem izabrati najbolji film.

Dobitnik ove nagrade, zajedno sa dobitnicima ostalim EFA priznanjima, biće poznat 12. decembra na 28. ceremoniji dodele nagrada Evropske filmske akademije koja se održava u Berlinu.


Izvor: europeanfilmacademy.org, b92.net