24/05/2008 12:37

Najbolji filmovi iz regiona na festivalu Cinema City

info

Festival Cinema City, koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu, predstaviće presek najnovije filmske produkcije iz regiona u okviru selekcije Balkan Buster. Tokom osam dana festivala biće prikazana najznačajnija ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, dok će veliki broj autora i ekipa filmova gostovati u Novom Sadu.

U okviru selekcije Balkan Buster biće prikazan drugi igrani film bosanskog reditelja Srđana Vuletića, Teško je biti fin, ovogodišnji kandidat za najprestižniju filmsku nagradu „Oskar“ u kategoriji filmova van engleskog govornog područja. Film je zapravo priča o Sarajevu, a prikazuje koliko je teško biti fin, a ujedno i preživeti u novom društvu punom korupcije i kriminala, uprkos jakoj odlučnosti da se živi moralno ispravnim životom.

Iz Hrvatske dolazi višestruko nagrađen film Kristijana Milića, Živi i mrtvi , neverovatna priča sa elementima fantastike i značajnom antiratnom porukom, zasnovana na romanu Josipa Mlakića. Ja sam iz Titovog Velesa (Ja sum od Titov Veles), Labine Mitevske predstavlja savremeni socijalni kontekst Makedonije kroz priču o žrtvi i odricanju glavne junakinje Afrodite i o njenoj odlučnosti da se bori protiv nepovoljnih životnih uslova i pravila pod kojima žive ona i njene dve sestre.

Bаlkаn Buster će predstaviti filmove Which Way Today žive legende bugarske kinematografije, Rangela Valčanova (Rangel Valchanov), Mao Ce Dun (Mao Tse Tung) albanskog reditelja Besnika Mustafaja, o ciganskom Маu koji živi u malom gradu u Abaniji sedamdestetih godina, kao i slovenačko ostvarenje Estrellita reditelja Metoda Peveca.