05/12/2011 09:49

Najbolji evropski film "Melanholija" Larsa fon Trira

Evropske filmske nagrade u 17 kategorija uručene su 24. put na svečanosti održanoj 3. decembra u Berlinu, nakon glasanja 2.500 članova Akademije. Za najbolji film je proglašenja "Melanholija" čuvenog danskog reditelja Larsa fon Trira.

Priznanje za najbolju režiju dobila je Suzana Bir za film "U boljem svetu". Najbolji glumci su Tilda Svinton ("Moramo da razgovaramo o Kevinu") i Kolin Fert ("Kraljev govor"). U kategoriji za najbolji scenario nagrađeni su Žan-Pjer i Lik Darden ("Dečak sa biciklom").

Najbolji snimatelj je Manuel Alberto Klaro ("Melanholija"), scenograf Džet Leman ("Melanholija"), montažer Tarik Anvar ("Kraljev govor"), kompozitor Ludovik Burs ("Artist").

Nagradu Evropsko otkriće dobio je debitant Hans Van Nufel za belgijsko-holandski film "Adem". U toj kategoriji bio je nominovan i mladi srpski reditelj Nikola Ležaić za film "Tilva Roš" koji je na ovogodišnjem Cinema City festivalu osvojio glavnu nagradu.

Evropsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Vim Venders za film "Pina" o koreografkinji Pini Bauš, koji je predstavljen na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Nagradu za najbolji animirani igrani film dobio je “Chico & Rita” (Tono Erando, Havijer Mariskal i Fernando Trueba), dok je najboljim kratkim filmom proglašen “The Wholly Family” (Teri Gilijam) iz Italije.