14/06/2009 14:41

Nagrade žirija Fipresci Srbija i srpskog ogranka Fipresci

Žiri kritike FIPRESCI Srbija na drugom Internacionalnom festivalu filma I medija CINEMA CITY u Novom Sadu u sastavu Sandra Perović (Radio Televizija Srbije RTS), predsednik, Vladimir Crnjanski (dnevni list DNEVNIK) i Staša Jamušakov ( Radio Televizija Vojvodine RTV)

dodeljuje:

Nagradu ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji „Nacionalna klasa“ filmu „Čekaj me ja sigurno neću doći“ scenariste i reditelja Miroslava Momcilovića, koji sa svim atributima nephodnim za sveobuhvatno i kvalitetno delo, predstavlja model kako treba da izgleda novi reanimirani srpski film. Iskrenim i neposrednim filmskim izrazom i šarolikim spektrom ponašanja galerije likova u briljatnom tumačenju glumačkog ansambla, gde se nije teško prepoznati, Momčilović znalački tretira temu ljubavi o kojoj smo mislili da je sve rečeno.

Specijalano priznanje ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji “Nacionalna klasa” filmu “Život i smrt porno bande” scenariste i reditelja Mladena Đorđevića, koji hrabro i tematski i stilski pomera granice domaćeg filma, da bi opravadano, sirovim izrazom i neobuzdanom energijom, smisleno i potresno progovorio o nakaznosti sveta u kojem živimo, u isto vreme praveći inteligentu metaforu o sociopatološkim posledicama 90-ih godina u Srbiji.

Nagradu ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji “Egzit point” dodeljuje filmu “Kabulsko dete” Barmaka Akrama. Kao nezaboravni i upečatljivi portret kabulske svakodnevice, ovaj film oslikava duhovnu superiornost koja nadilazi nezamislivi užas dvadesetpetogodišnjeg rata u Avganistanu, posle kojeg je na gradskim ulicama ostalo na hiljade siročadi, a njima je film i posvećen. To je humana i dirljiva priča o neuništivoj ljubavi majke i deteta ispričana s puno optimizma i prefinjenog humora.

ŽIRI SRPSKOG OGRANKA FIPRESCI u sastavu: Ivana Kronja (Novi filmograf, TFT), predsednica, Nenad Dukić (II program Radio-Beograda) i Dejan Petrović (III program Radio-Beograda)

Nagradu za najbolji angažovani film u glavnom međunarodnom takmičarskom programu Exit Point festivala Cinema City 2009. dodeljuje filmu ,,Osvajanje Kondi'', autora Sebastijana Dogarta iz SAD.

Film ,,Osvajanje Kondi'' na kreativno uspeo način kombinuje igranu, dokumentarnu i muzičku formu u višeslojnoj analizi američkog društva i ličnosti bivšeg državnog sekretara u administraciji Džordža Buša, gospođe Kondolize Rajs.