05/09/2011 13:16

Nagrade za film „Svakih pet minuta“

Prikazan ove godine na festivalu Cinema City, u okviru selekcije Up to 10.000 bucks, film "Svakih pet minuta“ (5 Minutes Each) reditelja i scenariste Vojina Vasovića osvojio je četiri nagrade na međunarodnim festivalima u Kanadi i Americi. Na nedavno održanom Action/Cut 2011 festivalu u Los Anđelesu, film “Svakih pet minuta” osvojio je Specijalnu nagradu žirija, dok je u prethodna nepuna tri meseca osvojio trinaest priznanja. U naredom periodu film će biti predstavljen na festivalima u Bostonu, Montrealu, Vašingtonu i Nju Orleansu.


„Svakih pet minuta“ je metaforična komedija apsurda o večnoj težnji umetnika da dobije svojih "5 minuta’’ pod suncem. Priča o poletu i padu čiji vrhunac dolazi istovremeno, jako i neočekivano. Hermetični život umetnika, koji zatvoreni u svetu svojih ideja, pokušavaju da stvore svoja epohalna dela. Čak i ako to uspeju, najviše što stvore je upravo projekcija sebe samih! I tako sa istim obesmišljenim poletom, iznova, u krug, do beskonačnosti. Priča je smeštena u začudnu ’’čekaonicu za umetnike’’ gde svaki od njih dolaskom na red prolazi kroz vrata iznad kojih mu se odbrojava vreme od 5 minuta. Iza vrata je provalija kroz koju likovi padaju nezaustavljivom brzinom. Vremenom taj pad postaje ugodan let...

Vojin Vasović, scenarista i reditelj iz Kragujevca, autor je 8 kratkih igranih filmova, animiranog filma ’’Sledeći’’, dokumentarnih filmova „Grupni portret s leđa“ i ’’Imitacija Smrti’’, koji su uvršćeni u zvaničnu selekciju na desetine domaćih i svetskih festivala. Scenarista je više pozorišnih i radio drama. Višestruko nagrađivan za pozorišnu režiju, dizajn svetla i scenski pokret. Dobitnik je tri nagrade za Najbolji igrani i Najbolji strani film za film “Dašak” na festivalima “Lighthouse” u New Jerseyu, “Early bird” u Sofiji i “Internacionalnom festivalu u Honolulu” na Havajima.