14/06/2009 14:32

Nagrade selekcije Exit Point

Međunarodni žiri takmičarskog programa „EXIT POINT“ Cinema City festivala u sastavu:

1. Tuncel Kurtiz – predsednik žirija
2. Martin Blaney
3. Labina Mitevska
4. Ivan Fila
5. Elisabeth Driessen

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1)      GRAND PRIX – IBIS statueta i novčani iznos od 10 000 dolara za najbolji film iz takmičarskog programa’’Exit Point’’ dodeljuje se filmu „Toni Manero“ u režiji Pabla Larena.

Obrazloženje: Grand Pri dodeljujemo neverovatnoj, dubokoj i kompleksnoj priči o ubistvenoj opsesiji koja oslikava političku situaciju u zemlji koja pati pod brutalnom diktaturom u kasnim sedamdesetim. Koscenarista i glavni glumac Alfredo Kastro ostvario je duboko prožimajuću ulogu koja će ostati zapamćena dugo nakon završetka filma „Toni Manero“ Pabla Larena.

2)     Nagrada za najbolju režiju - IBIS statueta i novčani iznos od 2 000 dolara za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se režiseru Alekseju Učitelu (Alexei Uchitel) za film „Zarobljenik“(Captive).

Obrazloženje: Nagrada za najbolju režiju dodeljue se filmu koji se koncentriše na unutrašnje, lične borbe, više nego na političke i ideološke elemente vojnog sukoba, u ovom slučaju u Čečeniji. Sa kvalitetnom kinematografijom Jurija Klimenka i i hipnotičkom glavnom ulogom koju igra Višeslav Krikunov, ovaj film je proklinjuća ilustracija surovosti rata koji se odigrava u nepristupačnim planinskim predelima. Stoga mi dodeljujemo nagradu za najbolju režiju Alekseju Učitelu za film „Zarobljenik“.

3)     Nagrada za najbolju ulogu - IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se glumicama: Betty Quizmolli za ulogu u filmu „Katjina sestra“ i Leori Barbari za ulogu u filmu „Stela“.

Obrazloženje: Nagrada za najbolju glumicu podeljena je dvema glumicama koje su na početku svojih perspektivnih karijera.

Želimo da pozdravimo debitatkinju koja igra savršenog „pasivnog“ posmatrača koji se jedino predstavlja kao „Katjina sestra“. Tek u poslednjoj sceni mi saznajemo njeno ime, Lucija, a igra je Beti Kvizmoli u filmu Majke de Jong, „Katjina sestra“.

Druga glumica koja deli ovu nagradu je još jedna debitantkinja koja jasno predstavlja svoju borbu da pomiri dve suprotnosti: akademskog sveta prestižne pariske škole u koji je zakoračila, i života u baru radničke klase koji pripada njenoj porodici.To je Leora Barbara koja igra lik Stele u istoimenom filmu Silvi Verdejd.

4) Specijalno priznanje - plaketa za umetnički doprinos , u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se Ziyi Mirzi Mohamadu i Haronu Ahadu za uloge u filmu „Dvonogi konj“, Samire Makmalbaf.

Obrazloženje: Posebno priznanje za umetnički uspeh dodeljuje se dirljivom i naturalističnom opisu u priči o žrtvovanju u kojoj teško osakaćeni dečak ponižava i zlostavlja siromašnog dečaka unajmljenog da ga nosi na svojim leđima. Posebno priznanje ide Ziji Mirzi Muhamedu koji igra „dvonogog konja“, i njegovom gospodaru koga igra Harun Ahad, u šokantnom i beskompromisnom filmu „Dvonogi konj“, u režiji Samire Makhmalbaf.