18/06/2011 12:48

Nagrade na otvaranju festivala Keđežavskoj i Živojinoviću

Ceremonijalno otvaranje festivala Cinema City održaće se u danas, 18. juna, u sali pet bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 20:30h. Atmosferu koja će obeležiti početak novog izdanja Internacionalnog filmskog festivala Cinema City uveličaće prisustvo žirija takmičarskih selekcija Exit Point, Nacionalna klasa i Up to 10.000 bucks, kao i ceremonija dodele nagrada velikim filmskim umetnicima – poljskoj rediteljki Doroti Keđežavskoj i jednom od najvećih imena domaće kinematografije, Velimiru Bati Živojinoviću.

Doroti Keđežavskoj, čuvenoj poljskoj rediteljki i spisateljici, ovogodišnjoj predsednici žirija Exit Point, na otvaranju festivala Cinema City biće dodeljena nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji. U čast ove poznate i višestruko nagrađivane rediteljke priređena je i retrospektiva nekih njenih najznačajnijih ostvarenja. Posetioci Cinema Cityja, tokom festivala, biće u prilici pogledaju njene „Vrane“, potom film „Ništa“, „Ja sam“, „Vreme za umiranje“ i „Đavoli, Đavoli“, a nakon ceremonije otvaranja biće predstavljeno njeno novo ostvarenje „Sutra će biti bolje“, premijerno prikazano i dvostruko nagrađeno na ovogodišnjem Berilnalu!

Čuvenom Velimiru Bati Živojinoviću, jednom od najznačajnijih glumaca srpskog i jugoslovenskog filma, na ceremoniji otvaranja biće dodeljena nagrada za celokupno stvaralaštvo. Ovaj čuveni glumac tokom 55 godina karijere igrao je u više od neverovatnih 270 filmova! Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma “Valter brani Sarajevo” stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi. Posetioci će ovo kultno ostvarenje Hajrudina Krvavca moći da pogledaju u bioskopu na otvorenom u Dunavskom sa početkom u 21:15h!

Na ceremoniji otvaranja posetioci će biti u prilici da pozdrave i ovogodišnje članove žirija Nacionalne klase koji čine francuski filmski kritičar Filip Azuri, slovenački reditelj Jan Cvitkovič, izvršna direktorka Filmskog fonda Hamburg Šluzvig-Holsten, Eva Hubert, direktorka Evropskog filmskog marketa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Beki Probst, i predsednik žirija, litvanski reditelj, Šarunas Bartas; članove žirija Exit Point selekcije – Sergeja Lavrentijeva, filmskog kritičara i istoričara umetnosti, Igora Šterka, slovenačkog reditelja, Anu Mariju Rosi, srpsku rediteljku, Visara Vishka, makedonskog glumca, i predsednicu žirija Exit Point, rediteljku Dorotu Keđežavsku; članove žirija Up to 10.000 bucks selekcije: reditelja Vladimira Paskaljevića, prošlogodišnjeg pobednika selekcije Up to 10.000 bucks, reditelja Nikolu Ljucu i glumca Damira Todorovića.