14/09/2010 11:06

Nagrade Filmskog festivala u Veneciji

Žiri 67. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, na čelu sa Kventinom Tarantinom, nakon 11 dana festivala na kome su prikazana 24 filmska ostvarenja u konkurenciji, jednoglasno je izabrao film Sofije Kopole „Negde“ (Somewhere) za najbolji. Film „Negde“ je priča o glumcu, koji nakon susreta sa jedanaestogodišnjom kćerkom preispituje svoj dotadašnji vrlo buran stil života. Glavnu ulogu u filmu tumači Stiven Dorf.

Srebrnog lava za najbolju režiju osvojio je španski reditelj Aleks de la Iglesia, kao i nagradu u kategoriji najbolji scenario za film „Tužna balada o trubi“ (Balada triste de trompeta). Specijalna nagrada stručnog žirija dodeljena je poljskom reditelju Jeržiju Skolimovskom za “Esencijalno ubistvo” (Essential Killing). Nagrada Premio Marcello Mastroianni, za najboljeg novog glumca ili glumicu, pripala je američkoj umetnici ukrajinskog porekla Mili Kunis za ulogu u filmu “Crni labud” (Black Swan) Darena Aronofskog.

Nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje dodeljena je turskom reditelju Serenu Jiceu za film “Većina” (Cogunluk). U kategoriji najbolja glumica nagrađena je Ariana Labed za film “Atenberg” (Attenberg), dok je nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio Vinsent Galo za film “Esencijalno ubistvo”. Specijalno priznanje, Lav za životno delo, dodeljeno je čuvenom reditelju Monteu Helmanu.