23/01/2013 10:24

Nagrade festivala Kustendorf

Nagrada Zlatno jaje za najbolji film šestog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” dodeljena je mladom autoru Janu Carlevskom iz Švajcarske za kratki igrani film “Mucava ljubav”. Srebrno jaje dobio je Razmus Kloster Bro iz Danske za kratki igrani film “Barvalo”, dok je Bronzano jaje pripalo izraelskom autoru Janivu Lintonu za film “Tateh”.

Posebno priznanje žiri je dodelio Martinu Ratu (Poljska) za dokumentarni film “Zapisano mastilom” i Jeleni Gavrilović (Srbija) za kratki igrani film “Ja nisam tvoj drug”.

Najbolja ostvarenja izabrao je međunarodni žiri, koji su činili izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr Oleg Jeknić.

Kimhi je rekla da su prilikom izbora najboljih ostvarenja vrednovali autentičnost, originalnost i kreativnost. “Odabrani filmovi pokazuju visoki tehnički nivo, lični stil autora i zreo pristup priči. Filmovi koje nagrađujemo imaju dobru strukturu, emotivno su bogati i dobro produkcijiski uradjeni”, istakla je predsednica žirija.

Nagrada “Vilko Filač” za najbolju kameru dodeljena je Karlosu Korei za film “Don Sabas”, koji je režirao Huan Manuel Zunjiga (Meksiko), a odluku su doneli poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Osnivač “Kustendorfa” Emir Kusturica zahvalio je studentima što su došli i time dobili priliku da se međusobno upoznaju i sretnu velike autore.

“Svi se mi ovde borimo za bolji svet. Nadam se da se vidimo sledeće godine da nastavimo da tragamo za kompromisom izmedju komercijalnog i autorskog filma, gledamo dobre filmove i učinimo život lepšim”, poručio je Kusturica.

U okviru ceremonije svečanog zatvaranja nastupio je folklorni ansambl “Kopaonik” iz Leposavića, prikazan kratki film ruskog autora Borisa Kazakova snimljen na 35 mm traci na kojoj su intervencije izvršene ekserima i dodeljene diplome svim studentima, učesnicima takmičarskog programa.

Takmičarski program obuhvatio je 28 filmova mladih autora i studenata iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.

Ovogodišnji ”Kustendorf” od 16. januara okupio je neka od najvećih imena svetske kinematografije kao što su reditelji Džang Jimou (Kina), Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina), Peter Gotar (Mađarska), turska rediteljka Ješim Ustaoglu.

Najveće interesovanje izazvao je dolazak poznatih glumica Monike Beluči (Italija) i Odri Totu (Francuska).

Nagrada za buduće filmove dodeljena je Jimou, Beluči i Gotaru.

U okviru muzičkog programa nastupili su Nemanja Radulović sa sastavom ”The Devil’s Trills”, ”Debu sur le zank” (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), trio ”Balkanske žice” (Srbija), ”Radio zastava” (Italija), ”Če Sudaka” (Španija).

izvor: Tanjug