30/03/2015 10:19

Nagrade 62. festivala dokumentarnog i kratkog filma

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada sinoć je u velikoj sali Doma sindikata završen 62. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF). Od 23. marta prikazano je 96 filmova u takmičarskom i više desetina u pratećem programu, koje su odabrali novi umetnički direktor Mladen Matičević i članovi Odbora festivala - Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov. Predsednik Odbora BFDKF-a je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović.

Novi koncept se oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. To je privuklo pažnju publike, koja je pratila festival u znatno većem broju nego nekoliko prethodnih godina.

Festival je imao tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i autori iz regiona takmičili su se u kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni i kratkometražni dokumentarac, zatim kratki igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film. U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljuju se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju. Takmičarsku selekciju Reflektor činili su najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana.

U domaćoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film "Logbook Serbistan" Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražni dokumentarni film "U mraku" Gorana Stankovića.

U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac "Koreni zla" Želimira Gvardiola, igrani film "Crtani" Dušana Babića, animirani "Joy & Joy" Đuzepea Belavije, studentski - "If i had it my way i would never live" Marka Grbe Singa, eksperimentalni "Veče uz radio" Miloša Tomića. Specijalno priznanje žiri je dodelio Puriši Đorđeviću za film "Čedo, oženi me!".

Strukovne nagrade dobili su za režiju "Drugo ime za slobodu" Slađana Topalović Nestorović, za scenario "Restart" Dejan Petrović, montažu "Okean" Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić, fotografiju "Gadan sapun" Miladin Čolaković, produkciju "Cveće zla" Sabolč Tolnai, dizajn zvuka "Anplagd" Aleksandar Protić i za muziku "Marijina epizoda" Aleksandar Rančić.LOGBOOK SERBISTAN-EN excerpt 2 from playgroundprodukcija on Vimeo.

U regionalnoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film "Potrošeni" Boruta Šeparovića, a srednjemetražni dokumentarni "Pravi čovek za kapitalizam" Dušana Moraveca. U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za dokumentarni film "Eoha" Vladimira Perovića, igrani "Šetač" Filipa Mojzeša, animirani "Levitacija" Marka Meštrovića, studentski "Neki od nas" Anje Kavić, eksperimentalni "Amnezijak na plaži" Dalibora Barića. Strukovne nagrade dobili su za režiju - "Goli" Tiha Klara Gudac, scenario - "Ljubavna Odiseja" Tatjana Božić i Aleksander Goekjian, montažu - "Naslovnica" i "Rakijaški dnevnik" Damir Čučić, fotografiju - "Rakijaški dnevnik" i "Autofokus" Boris Poljak, produkciju - "Goli", "Prolaz za Stelu" i "Ljubavna odiseja" Nenad Puhovski.

Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica i Hrvatski filmski savez, nagradu za dizajn zvuka - "Amnezijak na plaži" Tomislav Babić i za muziku - "Rakijaški dnevnik" Goran Štrbac.

U međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentaraca nagradu za najbolji film dobio je "15 ćoškova sveta" Zuzane Solakievič, a specijalno priznanje "Vreme za dremku" Karoline Plat.

Odluke o nagradama donela su tri žirija - za domaći program Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović, za regionalni Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević, a za međunarodni Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković. Na festivalu su održani i prateći programi Ciklus Animacija, CinemaPur, MarginaDox, "Duh grada" - program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u poslednjih deset godina i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali su zavredeli da budu prikazani. Pored četiri sale Doma sindikata, projekcije su održavane u bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad.

Izvor: tanjug.rs & b92.net