06/12/2011 11:38

Nagrade 17. FAF-a

Na 17. festivalu autorskog filma glavnu nagradu "Aleksandar Saša Petrović" dobio je argentinsko-španski film "Akacije" (Las Acacias) Pabla Ðorđelija, a nagradu za režiju britanski autor Pedi Konsidin za film "Tiranosaurus". Specijalno priznanje žirija dobio je izraelski reditelj Eran Kolirin za film "Zamena" (Hahithalfut).

Članovi festivalskog žirija bili su makedonski reditelj Vladimir Blaževski i filmska poslenica iz Nemačke Gabrijela Brune Majer, dok je predsednik žirija bio australijsko-meksički reditelj Majkl Rou.

Rou je istakao da je festival ponudio širok dijapazon žanrova, a "Akacije" su nagrađene "zato što se izvanredna suptilnost, jednostavnost i hrabra upotreba natuiralističkog ritma kombinuju da bi se stvorio veoma ubedljiv i izuzetno human film". Konsidin je nagrađen jer je stvorio film koji se "odlikuje ličnim rukopisom pravog pripovedača, to je kompleksan i uverljiv svet, u čijem centru je autentičan i harizmatičan junak", ocenio je žiri.

U obrazloženju za specijalno priznanje ističe se da je Kolirin "kreirao hrabru i neočekivanu narativnu formu koja razbija klišee umetničkog filma i preispituje tišinu i prazninu savremenog urbanog življenja".

Nagradu "Aleksandar Petković" za najboljeg snimatelja dobio je Dijego Poleri za film "Akacije". Priznanje dodeljuje sekcija Udruženja filmskih umetnika Srbije, a predsednik žirija bio je snimatelj Ðorđe Nikolić.

Nagradu udruženja novinara i kritičara Fipresci Srbija dobio je "Tiranosaurus", saopštio je u ime žirija Vladimir Džudović (Radio Beograd). Drugo domaće udruženje - Ogranak Fipresci Srbija dodelilo je svoje priznanje britanskom filmu "Sram" (Shame) autora Stiva Mekvina, saopštio je u ime žirija Dragan Jovićević (NIN).

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras, 5. decembra, završen je 17. festival autorskog filma. Od 30. novembra u takmičarskoj selekciji učestvovalo je 11 filmova. U pratećim programima prikazano je još oko 50 igranih i dokumentranih ostvarenja, u više beogradskih sala.