26/01/2015 13:39

Nagrada Udruženja filmskih glumaca dodeljena filmu "Čovek ptica"

"Čovek ptica", satirični film o glumačkoj profesiji, osvojio je glavnu nagradu Udruženja filmskih glumaca (SAG) povećavši tako svoje šanse da krajem februara osvoji i Oskara za najbolji film. Glumci iz filma dobitnici su nagrade za najbolji glumački ansambl, a dan ranije "Čovek ptica" trijumfovao je na dodeli nagrada Udruženja filmskih producenata.


I dok SAG nagrade za najbolju glumačku ekipu ne znače uvek i Oskara za najbolji film, one su pokazatelj da glumci - koji su najveće glasačko telo za Oskare - favorizuju taj film u odnosu na drugog snažnog takmaca - "Odrastanje".

Majkl Kiton, čija nesvakidašnja karijera odražava karijeru njegovog lika u "Čoveku ptici", prokomentarisao je da je ubeđen da se oko 100.000 članova SAG-a pronašlo u filmu.

"Mislim da se glumcima dopao film jer pokazuje hrabrost koju glumci imaju", rekao je Kiton iza scene. "Mislim da su zbog toga smatrali da mi zaslužujemo nagradu".

Ukoliko osvoji i nagradu Udruženja filmskih režisera, "Čovek ptica" će, ocenjuju agencije, zacementirati status favorita za dodelu nagrada Američke akademije za film 22. februara.

Pojedinačne SAG nagrade otišle su u ruke četvoro glumaca koji su pre dve sedmice osvojili i Zlatne globuse - Džulijen Mur, Ediju Redmejnu, Patriši Arket i Džej Kej Simonsu.

Murova je nagradu dobila za ulogu obolele od Alcajmera u filmu "Still Alice, a Redmejn za rolu Stivena Hokinga u "The Theroy of Everything".

Patriša Arket je nagradu SAG za sporednu žensku ulogu dobila za rolu majke u filmu Ričarda Linklejtera "Odrastanje", dok je Simons SAG nagradu dobio za ulogu profesora muzike u filmu "Whiplash".

Kada je reč o televiziji, sinoćnja dodela bila je uspešna za Netfliks budući da je serija ove striming kompanije "Orange is the New Black" dobila nagradu za najbolji glumački ansambl u komediji i nagradu za najbolju glumicu za Uzo Adubu.

Kevin Spejsi je dobitnik SAG nagrade za ulogu u seriji "House od Cards".

Dodela SAG nagrada bila je i veliko veče priznavanja raznolikosti u Holivudu - što je glavna tema ovih dana posle "bele" liste nominovanih za Oskare. Sinoć su dve crne glumice dobile glavne SAG nagrade. Uz Adubu, Vajola Dejvis je dobila SAG za ulogu u dramskoj seriji "How to Get Away with Murder".

Glumačka ekipa britanske serije "Downton Abbey" najbolji je dramski ansambl.

Nagrada za životno delo uručena je Debi Rejnolds, filmskoj i televizijskoj zvezdi, glumici iz kultnog mjuzikla "Pevanje na kiši".