02/02/2012 16:57

Nagrada Nikoli Ljuci na festivalu u Roterdamu

Debitantski dugometražni flmski projekat “Vlažnost vazduha” mladog reditelja Nikole Ljuce i ko-scenaristkinje Staše Bajac nagrađen je na 29. koprodukcionom marketu ''SineMart'', u okviru 41. Filmskog festivala u Roterdamu, ''Eurimages" nagradom za razvoj koprodukcionog projekta. Nagrada, u vrednosti od 30.000 evra dodeljuje se najboljem projektu koji učestvuje na ''SineMartu'''' i predstavlja podršku projektima u fazi razvoja koji su evropska koprodukcija.

“Vlažnost vazduha” je prvi dugometražni film mladog reditelja Ljuce i scenaristkinje Bajac, koji su do sada postigli veliki uspeh sa kratkometražnim filmom “Četvrtak” nagrađenim i na festivalu Cinema City 2010 za najbolji film u okviru selekcije Up to 10.000 bucks. 

Snimanje ovog projekta planirano je za 2013. godinu i biće realizovano u srpsko-evropskoj koprodukciji, na čelu sa produkcijskom kućom ''Dart film'' iz Beograda, a producenti flma su Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić.

Razvoj projekta “Vlažnost vazduha” je započeo u februaru 2011. godine kada je projekat odabran za učešće na “Skript stejšn“ platformi za razvoj scenarija u okviru Berlinskog flmskog festivala. Nakon toga se, kao jedini projekat iz Srbije, našao među 12 scenarija iz celog sveta nagrađenih finansijskom podrškom za razvoj ''Hubert Bals'' fonda međunarodnog flmskog festivala u Roterdamu i ušao u selekciju novoosnovanog ''Bust'' programa u saradnji ''Hubert Bals'' fonda, ''Binger Filmlaba'' i ''SineMart''-a, zahvaljujući čemu je i predstavljen na ''Sinemart'' koprodukcionom marketu međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.

Talentovani reditelj Nikola Ljuca je prošle godine na festivalu Cinema City, a prema tradiciji festivala kao nagrađeni selekcije Up to 10.000 bucks 2010, bio član žirija pomenute selekcije festivala.