05/03/2012 09:31

Nagrada FEST-a ruskom filmu "Beduin"

izvor: Tanjug

Jubilarni četrdeseti FEST završio se juče u Centru "Sava", a tokom ceremonije zatvaranja dodeljena je nagrada ruskom filmu “Beduin” Igora Vološina, koji je proglašen najboljim u selekciji “Evropa van Evrope”. Priznanje je mladom autoru, koji potpisuje i režiju i scenario filma, uručio predsednik žirija Darko Bajić. Vološin je zahvalio na srpskom jeziku, primajući statuetu "Malo veliko drvo", rad vajara Nebojše Ðure Veselinovića. "Hvala žiriju i hvala Festu. Za mene Beograd i ova zemlja postaju još veći", rekao je ruski stvaralac.


Odluku o nagradi jednoglasno su doneli reditelj Bajić i članovi žirija, filmski kritičari Filip Bergson (Velika Britanija) i Radovan Holub (Češka).

Prema njihovom mišljenju, Vološin je zaslužio nagradu “za majstorstvo režije i kompozicije, kao i za umeće u radu sa glumcima i u pričanju savremene bajke o tome dokle je majka spremna da ide, iz ljubavi prema svojoj kćerki na samrti, vodeći je iz njenog rodnog Kijeva do Sankt Petersburga i zatim do jordanskih pustinja".

Specijalno priznanje žiri je dodelio hrvatskom filmu "Fleke" reditelja Alda Tardocija "za hrabar debi, iskren i pun energije i filmskih referenci, koji ni u jednom trenutku ne upotrebljava šablone autorskog filma."

Na zvaničnom zatvaranju Festa premijerno je prikazan srpski igrani film "Doktor Rej i đavoli" reditelja Dinka Tucakovića, u produkciji "Viktorija filma".

Ranije tokom dana novinari su dodelil svoja priznanja filmovima “Avr” Akija Kaurismakija i “Kinez za poneti” Sebastijana Borenštajna. U NIS-ovom nagradnom konursu nagrađen je film “Put do uspeha” Lazara Bogojevića.

Od 24. februara u Centru "Sava", Domu omladine i Dvorani kulturnog centra prikazana su sedamdeset dva filma iz celog sveta, uz tri retrospektive u Muzeju kinoteke. Prema procenama organizatora ovogodišnjoj filmskoj smotri prisustvovalo je oko 102 000 gledalaca.

U ponedeljak, 5. marta, u programu "Fest na bis" biće održane dve projekcije (19h, 21:30h) višestruko nagrađivanog filma "Glumac" francuskog reditelja, oskarovca Mišela Azanavisijusa.