30/08/2013 09:02

Na repertoaru petog dana festivala Cinema City

Petog dana festivala čekaju nas izuzetna filmska ostvarenja. Od 14:00 u Educons MSUV kino sali biće prikazan film Elena brazilske rediteljke Petre Koste, koji je prethodnog dana ispraćen vrlo pozitivnim komentarima publike.

Na glavnoj festivalskoj lokaciji, u bioskopu Arena Cineplex, od 15:00 u sali 5 biće prikazan film Vir koji donosi tri priče, o tri života, o tri lika koji pokušavaju da pobegnu od sebe, života koji ih usisava i mračnih tajni iz prošlosti koje ih proganjaju .


Od 15:15 u sali 3 biće prikazan film Pismo ćaći, pobednički film festivala u Puli 2012. godine, art priča o odnosu oca i sina koji preispituju godinama taložene probleme u komunikaciji. U Educons MSUV kino sali s početkom od 16 časova biće prikazan film iz selekcije Film It Loud Kako smo ušli u Evropu – slučaj SexA koji postavlja pitanje kako sačuvati sopstveni integritet u poziciji večitih autsajdera pričajući priču

U sali 5 bioskopa Arena Cineplex, s početkom od 17:30 biće prikazan film Mamaroš, kao jedan od predstavnika Nacionalne klase. Film nas vodi u Njujork u koji dolazi sredovačni kinooperater Pera zajedno sa svojom majkom, bežeći od NATO bombi 1999. godine. Trudeći se da nađe svoje mesto pod svetlima Njujorka, doživljava mnoge duhovite situacije. U isto vreme, ali u sali 3, biće prikazana dva filma iz Rertrospektive Želimira Žilnika. Reč je o filmovima Kenedi se vraća kući i Kenedi se ženi.

Od 18 časova nastavljamo s filmovima Želimira Žilnika, kada će u Educons MSUV kino sali biti prikazani filmovi Bolest i ozdravljenje Bude Brakusa i Vruće plate. Prvi film vodi nas u banataska sela i događaje nakon Prvog svetskog rata, dok nas drugi upoznaje s živopisnim likovima počev od čoveka koji jede keramiku, do oca sedam kćerki koji očajnički pokušava da im pronađe posao.

Vraćamo se Nacionalnoj klasi koja donosi film Odumiranje reditelja Miloša Pušića. U sali 5 bioskopa Arena Cineplex, s početkom od 20 časova film će doživeti svoju novosadsku premijeru. Film se bavi bolnom temom napuštanja srpskih sela, ali i još dubljom koja postavlja pitanje da li se koreni od kojih potičemo ikada mogu istinski napustiti. U istom terminu, ali u Galeriji Matice srpske, biće prikazan film Ai Veivei: Nikad izvini o istoimenom umetniku iz Kine koji govori o njegovoj kritici države u kojoj živi, ali i o odgovoru države u vidu strahovite orkestrirane borbe protiv njega, njegovog glasa, poruke i umetničkog stvaralaštva.

Od 20:30 u okviru Arena 3D open Air lokacije očekuje nas film One Direction, a duhovito ostvarenje Živan pravi pank festival biće prikazan u 21 čas u sali 3 bioskopa Arena.

U Educons MSUV kino sali, od 21 čas počinje projecija filmova iz selekcije Educons presents Up To 10.000 Bucks, a u isto vreme, u okviru Amstel Open Air lokacije, biće prikazani nagrađivani Krugovi reditelja Srdana Golubovića. U sali 5 bioskopa Arena Cineple u 22:30 počinje film S/Kidanje reditelja Koste Đorđevića koje postavlja pitanje koliko daleko može odvesti opsesija i ljubav prema pogrešnoj osobi.

Exit Point selekcija u istom terminu, ali u sali 3 donosi film pod nazivom Sezona nosoroga. Ovaj film je prikazan na festivalima od Toronta, do San Sebastijana i upoznaje nas sa kurdsko-iranskim pesnikom Sahelom koji je upravo napustio zatvor nakon 30 godina Sve što želi jeste da pronađe suprugu koja veruje da je on odavno mrtav. Put u Istanbul, gde mu supruga živi, ispostavlja se izrazito opasnim jer ga uporno vrebaju duhovi prošlosti.

Od 23 časa u Educons MSUV kino aali biće prikazan film Reincarnated koji prikazuje život planetarne zvedze Snup Doga od mladog prevaranta u Long Biču do svetskog uspeha belezeći sve uspone i padove uključujući gubitak najboljeg prijatelja Tupaka. Njegov život oduvek su obeležavale kontroverze.

U istom terminu, u Amstel Open Air prostoru biće prikazan film Superstar o čoveku koji postaje slavan preko noći, ne shvatajući zbog čega. Kada pokušava da shvati svoju iznenadnu slavu, upašće u još veće probleme.

Arena 3D Open Air od 23 časa prikazuje filmski hit Prema Tami – Star Trek 3D.


Želimo vam odličan provod uz Cinema City festival!