22/06/2015 17:13

Na pravom mestu u pravo vreme: Iskaz @ Cinema City

Iskaz, četvrtak, 2. jul @ 00:00 - Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema


Muzika koju vi svirate je vrlo raznovrsna - kombinacija hip hopa, metala, fanka i u prvom planu su vaši stavovi koje želite da izrazite kroz muziku. Šta je ono što biste u jednoj rečenici izdvojili da je osnovna parola vašeg benda? Da li je, u skladu sa žanrom, i vaša publika raznovrsna?

Mislim da je “Buđenje svesti” adekvatna parola. Danas, više nego ikad, ljudima vlada neka letargija i prosto ne postoji volja i energija da se nešto pokrene i promeni. Vrlo verovatno je to rezultat svih dosadašnjih razočarenja i neuspelih pokušaja, ali nije rešenje očajavati i pustiti da se stvari same odvijaju. Energija i polet je nešto što je osnovna karakteristika naše muzike, tako da verujem da je naša publika onaj deo energične i poletne populacije, bez obzira na žanrovsku opredeljenost. Volimo da kombinujemo ono što volimo da slušamo, kao što je jednom prilikom Dr. Sc. Nino Zubčević napisao, muzika se deli isklučivo na dobru i lošu. U tom smislu bi nas orjentacija na jedan žanr ograničila i sputavala u izražaju.

Ono što vas posebno izdvaja jeste da ste nedavno gostovali u osnovnoj školi u Pančevu, odakle i dolazite, i čini mi se da vam to nije prvi put. S obzirom na to da vaši tekstovi obiluju porukama koje pokušavaju da usmere mlade i izmene loše stvari u našem društvu, kako ste se odlučili na korak da svoje bogato iskustvo počnete da delite sa mlađim generacijama?

Zapravo su nas pre par godina prvi put pozvali da održimo tribinu u osnovnoj školi na temu “Muzika, moj izbor”, što je za nas bilo odlično iskustvo. Nakon toga je usledilo još par tribina u osnovnim i srednjim školama koje su se ticale muzike, njenog delovanja na formiranje mišljenja, stavova i odluka kod mladih, uklanjanje predrasuda da je muzika usko povezana sa konzumacijom narkotika itd...

Neposredna komunikacija ovog tipa za nas predstavlja nadogradnju na poruke koje šaljemo kroz muziku i uvek se rado odazovemo pozivu. Ovde imamo priliku da obrazložimo svoje stavove i čujemo povratne informacije od mladih ljudi koji nas slušaju. To je izuzetno lep osećaj, ali u isto vreme i velika odgovornost.



Publika je imala prilike da vas sluša na Koncertu godine u Novom Sadu prošle godine kada ste nastupali sa Marčelom. Koliko je drugačije svirati na filmskom festivalu i koja su vaša očekivanja?

Vizuelni identitet je od samog početka našeg delovanja vrlo važna stavka za nas i on se vremenom nadograđuje kao i naša muzika. Do pre godinu dana, kada smo počeli da sarađujemo sa NNSpark produkcijom na čelu sa našim prijateljem Nikolom Nikolićem, svi naši video radovi su nastajali u samostalnoj produkciji. Isto tako često na svojim nastupima imamo i VJ-a koji je praktično član benda i nastupa sa nama kad god za to postoje uslovi. Do sada smo imali prilike da sviramo samo na filmskom festivalu u Valjevu gde smo čak uspeli da dobijemo nagradu za najbolju autorsku muziku. Mislim da je nastup na filmskom festivalu utoliko zanimljiviji jer postoje dve dimenzije doživljaja. Mi ćemo se potruditi da zvukom začinimo sliku, ukoliko uspemo u tome, očekujemo odličnu atmosferu.

Sviraćete na Planet Rock Musig Stage-u, na kom se pre koncerata održavaju projekcije muzičkih filmova... S obzirom na vašu popularnost u zemlji i regionu, da li ste razmišljali da u budućnosti snimite film o svom radu i putu do uspeha, ili biste voleli da vam to neko ponudi i da se film o bendu “Iskaz” nađe na filmskom platnu Cinema City festivala?

Ima zaista dosta materijala sa putovanja i sa nastupa, što sa scene, što iza scene koji lično volim da arhiviram. Izvesno je da postoji dobra podloga za pravljenje dokumentarca, ali se u samostalnoj produkciji još uvek nisam usudio da to uradim. Mislim da ima još dosta toga da se kaže i da se zabeleži pre nego što se plasira zapis koji će zaokružiti jednu epohu našeg stvaralaštva. Čak postoji i dokumentarni film koji je već snimljen za potrebe diplomskog rada na Fakultetu dramskih umetnosti od strane našeg prijatelja, ali još nismo razmišljali o njegovom puštanju u javnost. Svakako bi bilo fenomenalno kada bi neko imao inicijativu da samostalno ili u koprodukciji sa nama uradi film koji bi se jednog dana našao na filmskom platnu Cinema City festivala.


Na pravom mestu u pravo vreme, slogan je ovogodišnjeg festival. Da li je ovo pravo mesto i pravo vreme za Iskaz?

Čvrsto verujem da ne postoji krivo mesto za prave stvari, ideje je potrebno izlagati uvek i svuda. Mislim da su se naše starije generacije muzičara vodile idejom da bi trebalo svirati svuda gde ima struje...ja bih dodao – ponekad i tamo gde je nema. Što se vremena tiče, ako govorimo o duhu vremena koji nas okružuje, onda je definitivno vreme za Iskaz, ali ako govorimo o ljudima koji takav duh generišu, onda nisam siguran jer se mahom dešava da ostajemo marginalizovani u odnosu na događaje koji promovišu šarenu lažu i neke vrednosti ispod svakih moralnih normi. Svakako je na nama da stvaramo svoje vreme, ili makar utičemo na oblikovanje postojećeg.