15/06/2011 12:07

Muzički filmovi selekcije Planet Rock

Selekcija Planet Rock

Planet Rock u svom četvrtom izdanju istražuje velikane rok scene i perioda zlatnog doba rok muzike, ali i savremenu rok muziku koja pokazuje sposobnost da se menja, mutira, i bude podjednako zanimljiva kao i pre 50 godina.


"When You're Strange" je dokumentarac o jednoj od najvećih grupa šezdesetih: The Doors. Film donosi obilje do sada nikad prikazanih i nedovoljno poznatih snimaka i prati bend kroz njihov uspon, zlatne trenutke, pa sve do Morisonove tragične smrti.

Grupa The Who, stala je 1975. iza jednog od najznačajnih muzičko-filmskih projekata ikad  - rok opere "Tomi" (Tommy). Film koji je izazvao sjajne reakcije kritike i veliki uspeh na box office vratiće nas u doba velikana roka.

Džon Lenon (John Lennon), Pol Mekartni (Paul McCartney), Džordž  Harison (George Harrison) i Ringo Star (Ringo Starr), članovi najvećeg rok benda svih vremena pokušali su da kreirajući film "Help!" prenesu deo bitlmagije na veliko platno.

Bazirajući scenario na životu i karijeri Dejvida Bovija i zlatnim danima glam-rocka Tod Hejns (Todd Haynes) je kreirao alternativnu biografiju Zigi Stardasta kroz lik Velvet Goldmajna (Velvet Goldmine), još jedne Bovijeve inkarnacije.

"Bjelo Dugme" je bend koji je podigao popularnost rok muzike u Jugoslaviji na stadionski nivo. Mešajući uticaje Led Zeppelina, The Who, ali dodajući kasnije i stil novotalasnih bendova, Goran Bregović i društvo stvorili su fenomen koji danas deluje nestvarno. Velike turneje, seks, droga I rock and roll na balkanski način.

Da svaka dekada ima svoje heroje pokazuje i film "Slike iz predgrađa" (Scenes From The Suburbs) Spajka Džonzija koji nam donosi atmosferu kultnog albuma Suburbs, trenutno najvažnijeg benda na planeti, višestruko nagrađivanih gostiju ovogodišnjeg Exita, Arcade Fire.

Kako danas izgleda praviti rok bend u Srbiji na duhovit i zabavan način videćete u filmu "Zvezda je rođena" rediteljke Vanje Kovačević.