24/05/2008 12:54

Mao Ce Dun u selekciji Balkan Buster

Albanija, 2007, 90 min
Režija: Besnik Bisha
Uloge: Fadil Hasa, Miola Sitaj, Ola Sadiku, Marko Bitraku, Vangjel Toce, Zeraudin Dokle
Selekcija: Balkan Buster

Film nagrađivanog albanskog reditelja Besnika Bishe pod nazivom Mao Ce Dun prikazaće se u okviru selekcije Balkan Buster. Radnja filma nam predstavlja stvarnost komunističke zemlje sedamdesetih godina iz perspektive jednog mudrog i sasvim običnog Roma.
Priča se odvija u malom albanskom gradu, čiji dobro organizovan život biva poremećen doseljavanjem neobične zajednice romskog porekla. Ključni razlog uznemirenosti je rođenje jednog dečaka. Beba je došla na svet kao deveto dete, na radost velike romske porodice i njihove cele zajednice. Postavlja se pitanje kako rođenje jednog dečaka može da uznemiri ceo grad koji je do tada tako dobro funkcionisao? Međutim dečak nije običan, daleko od toga. Njegovo ime je Mao Ce Dun...

Besnik Bisha je rođenu Tirani 1958. godine. Započeo je karijeru 1981. godine kao asistent režije u filmskom nacionalnom studiju. U Tirani je završio studije režije, nakon čega je radio na brojnim igranim i dokumentarnim filmovima. Učestvovao je na mnogim internacionalnim filmskim festivalima osvajajući nagrade. Njegov film Mother’s Heart (1992) osvojio je nagradu Trofeo d’argento u Salernu, dok mu je Bolero (1996) doneo tri nagrade na Evropskom filmskom festivalu u Saint-Etienneu.