22/01/2015 09:59

Maja Miloš u žiriju filmskog festivala u Roterdamu

Srpska rediteljka Maja Miloš, čiji je film "Klip" proglašen za najbolji na festivalu Cinema City 2012, član je žirija takmičarskog programa "Tiger Award" na 44. filmskom festivalu u Roterdamu, koji je počeo juče, 21. januara. U drugim programskim celinama prestižnog festivala u Roterdamu biće prikazana tri srpska filma, dok će roterdamske premijere moći istovremeno da se vide u tri bioskopa u Srbiji.Film "Naše telo" reditelja Daneta Komljena učestvuje u takmičarskom programu kratkog metra. Dokumentarac "Živan pravi pank festival" Ognjena Glavonića biće prikazan u programu "As long as it takes". Igrani film "Nebo iznad nas" (manjinska srpska koprodukcija), u režiji Marinusa Grotofa, uvršten je u program "Lime Light".


Maja Miloš je sa debitantskim filmom "Klip" 2012. osvojila glavnu nagradu u Roterdamu "Hivos Tiger Award", kao i nagradu holandske kritike.

Ove godine u takmičarski program za prvi i drugi film uvršteno je 13 igranih filmova iz celog sveta. Petočlani žiri izabraće tri filma koji će dobiti tri ravnopravne nagrade "Hivos Tiger Award" i po 15.000 evra.


Bioskopi "Fontana" (Beograd), "Eurocinema" (Subotica) i "Kupina" (Niš) biće deo festivala, koji traje do 1. februara. Odabrano je ukupno 16 bioskopa van Holandije. Sa po jednom dvoranom zastupljene su Italija, Slovenija i Španija, a sa po pet bioskopa Velika Britanija i Poljska.

To je prvo izdanje revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže u festivalsko tkivo. Publika u bioskopima posle premijere putem "live streaming" veze moći će da pozdravi reditelja i ekipu filma, koji će biti u Roterdamu i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Tvitera.


Izvor: b92.net, cinemacity.org