02/06/2008 17:12

Madonin film premijerno na festivalu Cinema City

info

„Prljavština i mudrost“ (Filth and Wisdom), debitantski film pop zvezde Madone, biće premijerno prikazan na festivalu Cinema City koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu. Priča o problematičnom životu umetnika u Londonu, prikazivaće se u okviru selekcije muzičkih filmova „Planet Rock“, u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti.

Madonin film u kome se predstavila kao scenarista, reditelj - debitant i izvršni producent filma izazvao je ogromno interesovanje na ovogodišnjem festivalu u Berlinu gde je u programu "Panorama Specials", bio u konkurenciji je za najbolji debitantski film.

Priča prati troje mladih koji žive u Londonu i pokušavaju da ostvare svoje snove, dok rade najrazličitije bedne poslove. Glavni junak, ukrajinski imigrant Andrij Kristijan - A. K. pesnik i samoproklamovani filozof, sanja da postane svetska zvezda. Globalnu slavu on i njegov bend Gogol Bordello pokušavaju da ostvare jedinstvenim stilom ciganskog panka. Kristijan, koga tumači stvarni frontmen benda Gogol Bordelo, Eugen Hac (Eugene Hutz), živi sa dve devojke, lepom balerinom Holi, koja zarad preživljavanja radi kao striptizeta, i sa Džulijet, koja, dok radi kao apotekarka, sanja da će otići u Afriku i brinuti se o gladnoj deci.

Madona kaže da je svojim filmom želela da uhvati deo beskompromisnog nagona mladih, talentovanih ljudi, koji veruju da mogu da postignu uspeh. „Jedna od tema koje istražujem u filmu je borba mladih sa teškoćama i kada razmišljam o počecima moje karijere mogu da se setim tih teških trenutaka kao da je bilo juče“, rekla je Madona. Ona je dodala da je oduvek bila inspirisana filmovima Godara, Viskontija, Pazolinija i Felinija i da se nada da će jednog dana režirati nešto što će biti blizu njihove genijalnosti.

Saradnja sa grupom Gogol Bordello, o kojima film zapravo govori, počela je njihovim zajedničkim nastupom na londonskom „Live Earth“ koncertu, gde su izveli pesmu „Lela Pala Tute“, numeru sa Karpata. Inače, Gogol Bordello predstaviće se našoj publici na ovogodišnjem Exit festivalu.

Iako je tek debitovala kao rediteljka, Madona je nedavno u Kanu predstavila svoj drugi film “I Am Because We Are”, dokumentarac o obolelima od side u Malaviju, gde je usvojila dete 2006. godine. Pored njenog filma na velikom platnu na festivalu Cinema City naći će se brojne muzičke zvezde među kojima su Lou Reed, Neil Young, Patti Smith, grupe Sex Pistols, Joy Division.