30/05/2008 14:18

LJUBAV I DRUGI ZLOČINI PREMIJERNO U SRBIJI NA FESTIVALU CINEMA CITY

info

Film Stefana Arsenijevića, „Ljubav i drugi zločini“ biće premijerno prikazan u Srbiji na festivalu Cinema City koji se održava od 14. do 21. juna u Novom Sadu. Nakon Berlinske „Panorame“ i učešća i nagrada na brojnim svetskim festivalima, domaća publika će imati prilike da pogleda prvi celovečernji film našeg reditelja nominovanog za Oskara i pozdravi ekipu filma na svečanoj premijeri u Srpskom narodnom pozorištu.

„Scenario sam pisao sa Srđanom Koljevićem i Bojanom Vuletićem, a bazira se na istinitoj priči koju sam pročitao u novinama. Jedna žena, na pragu četrdesete, ukrala je veliku količinu novca i zauvek nestala iz zemlje. Pitao sam se šta je moglo da je natera da napravi tako radikalan rez, jer posle takve odluke nema povratka“, kaže reditelj Stefan Arsenijević.

Film prati poslednji dan glavne junakinje, njen oproštaj sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, koje viđa poslednji put, a oni to ne shvataju. Ona im poklanja neke stvari, pokušava da sredi njihove živote, da im kaže sve ono što je želela, a nije mogla, nekima od njih priređuje sitne osvete. Na osnovu tog jednog dana shvatamo kako je izgledao ceo njen život. A da sve bude još komplikovanije, pojavljuje se mladić, znatno mlađi od nje, i otkriva joj da je u nju zaljubljen. Pošto to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči šta da uradi.

Uloge glavnih junaka Anice i Stanislava tumače Anica Dobra i Vuk Kostić, a veliki glumački ansambl čine Feđa Stojanović, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Anita Mančić, Ivan Jeftović, Ana Marković, Hana Svamborn, Juko Išikura i mnogi drugi.

Simon Tanšek, direktor fotografije koji je slikao većinu filmova slovenačkog novog talasa, montažer Endrju Bird i scenograf Folker Šefer koji je radio na filmu „Čudesna sudbina Amelije Pulen” otkrivaju potpuno drugačiju sliku Novog Beograda gde se radnja filma odvija.

„Film se bavi i pitanjem emigracije kao i time koliko je teško i kompleksno napustiti sve što je činilo vaš život i otpočeti novi negde drugde. Tu je i pitanje o životu danas, i ovde, koji je između dva sveta, u vakuumu zvanom tranzicija. Sve ovo sam pokušao da odslikam kroz ljubavnu priču čiji su osnovni tonovi nostalgija i melanholija. Iznad svega, ovo je priča o ljudima“, podvlači reditelj i koscenarista filma „Ljubav i drugi zločini“.

Stefan Arsenijević je na "goEAST" festivalu sa filmom "Ljubav i drugi zločini" osvojio nagradu grada Visbadena, za najbolju režiju, Kadilak nagradu za najbolju režiju na 12. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, a među brojnim festivalima na koje je film još pozvan su Linc, Edinburg, Čikago, Karlovi Vari, Sevilja, Varšava, Haifa, Verona, Lisabon...

Arsenijević je za kratke filmove dobio više od 30 nacionalnih i internacionalnih priznanja, uključujući dve „Zlatne plakete“ Beograd, „Zlatnog medveda“ u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije, kao i nominaciju za Oskara.