23/08/2013 16:00

Limun kao ozbiljna bezbedonosna pretnja?!

Selekcija: Respect to Eran Riklis

Šta biste sve uradili da spasete poslednju stvar koja vas vezuje s precima? U filmu "Limunovo drvo" upoznajemo sredovečnu udovicu Selmu Zidan koja dane provod u malom palestinskom selu na Zapadnoj obali. Dane provodi u samoći pošto su deca krenula svojim putem. Njen život se komplikuje kada izraleski ministar odbrane sagradi kuću sa druge strane zelene linije, jer njeno limunovo drveće privlači pažnju njegovog obezbeđenja koji smatraju da drveće predstavlja opasnost po bezbednost ministra iz razloga što se tu mogu sakriti teroristi.

Za Selmu, drveće limuna predstavlja sinonim za njenu porodičnu istoriju i vezu s precima. Ona je istrajna u odbijanju da se drveće poseče stoga angažuje advokata. Kreće borba s lukavim vojnim advokatima, ali i borba u Selminom srcu. Ona se zaljubljuje u svog deset godina mlađeg i razvedenog advokata što njene palestinske komšije posmatraju kao skandal.

Stvari se dodatno komplikuju kada supruga ministra odbrane uvidi Selimu borbu. Kako je politička karijera njenog muža cvetala, ona je svakim danom bila usamljenija. No, videvši Selminu borbu protiv svog muža, u njoj se ponovo pojavi iskra života. Između dve žene javlja se nevidljiva veza koja če ih odvesti do neslućenih puteva njihovog života.

Ne propustite priliku da pogledate "Limunovo drvo", nagrađivano, izuzetno ostvarenje reditelja Erana Riklisa, gosta festivala Cinema City 2013.