20/09/2010 11:20

„Let the Right One In“ kroz knjigu

Jedan od najgledanijih filmova festivala Cinema City 2008. „Let the Right One In“, dobitnik nagrade Srpskog ogranka Fiprescija, ovoga puta filmska publika moći će da doživi na jedan drugačiji način. Višestruko nagrađivan film švedskog reditelja Tomasa Alfredsona nastao je po istoimenom književnom ostvarenju pisca Jona Ajvidea Lindkvista, koje je nedavno prevedeno na srpski jezik i objavljeno u izdanju kuće Evro-Giunti pod naslovom „Pusti pravog da uđe“.

Osnovni tok radnje filma i knjige se podudara. Predgrađe hladne i mračne Švedske 1982. mesto je odrastanja jednog introvertnog dvanaestogodišnjeg dečaka. Povučen, tih i bez prijatelja biva vrlo često podvrgnut maltretiranju školskih naslinika. Oskar nikada ne uspeva da uzvrati napad, već u usamljenim satima mašta o pravom prijatelju. Sa doseljenjem novih suseda njegova želja se obistinjuje - upoznaje dvanaestogodišnju devojčicu Eli. Neobična, ozbiljna i tiha mlada dama bledog tena od samog početka privlači njegovu pažnju. Dečak primećuje da Eli uvek izlazi noću i da joj ekstremno niske temperature severnjačkih krajeva uopšte ne smetaju. Slučajnost ili nešto više, ali Oskar uočava i činjenicu da od momenta Elinog doseljenja u malom predgrađu počinju da se dešavaju krvavi zločini i neobjašnjivi nestanci ljudi. Jedan čovek je pronađen vezan za drvo, drugi zamrznut u jezeru, potom žena sa ujedom na vratu... Splet misterija i neobjašnjivih okolnosti, koje su oduvek privlačile Oskara, sada već navode njegov ispitivački pogled na novu malu komšinicu.

Nedugo potom, Oskar shvata strahovitu istinu da je njegova prijateljica zapravo vampir. Uplašen tragičnom istinom i njenom nadljudskom dimenzijom, Oskar ipak ne želi da napusti devojčicu uz koju je dobio željeno samopouzdanje i snagu da se suprotstavi čak i školskim nasilnicima. Međurim, njena sudbina je zapečaćena. Eli je večna lutalica u potrazi za novim krvavim izvorima života, zatočena telom dvanaestogodišnjakinje i zbunjujućim emocijama adolescenta. Ali kada se Oskar suoči sa svojim najmračnijim satima života, ona će se vratiti da ga odbrani na jedini način za koji zna...

Razlika između knjige i filma je u tome što roman ipak sadrži mnogo više materijala, zadire dublje u međuljudske odnose, iz novih perspektiva razotkriva glavne junake i različite i vrlo složene patološke oblike društva. Od 2004, godine prvog izdanja, roman „Pusti pravog da uđe“ jedno je od najčitanijih književnih ostvarenja širom Evrope, dok se zbog popularnosti u Americi 1. oktobra očekuje i premijera američke filmske verzije.