01/06/2008 09:43

Les Revenants (They Came Back) - The Best of Horror

Francuska, 2004, 102 min
Režija: Robin Campillo
Uloge: Geraldine Pailhas, Jonathan Zaccai, Frederic Pierrot, Catherine Samie
Nagrade: 4 nominacije - International Fantasy Film Award, Fantasport, 2005, Best film, Mar del Plata, 2005, Best film, Sitges – Catalonian International Film Festival, 2004, Golden Alexander, Thessaloniki Film Festival, 2004.
Selekcija: The Best of Horror

Posetioci festivala imaće priliku da odgledaju vrlo inteligentno osmišljen horor francuskog reditelja Roberta Campilla pod nazivom They Came Back. Ova netipična priča o zombijima nastala je 2004. godine. Prikazuje vasksnuće mrtvih, koji se bude iz lokalnog groblja malog francuskog grada, sa namerom da se vrate tamo gde su nekada živeli.

Povorke obučenih u svetle, letnje odore, mirnih pokreta i izraza lica, ulaze u grad. Dok marširaju ka gradu u koloni, podsećaju na izbeglice koje su napustile svoje domove zbog neke užasne katastrofe. Stoga gradska birokratija pokušava da primeni postupak koji se pokreće u takvim situacijama, da ih popiše i zavede. Međutim, koliko je to mogućno? Situacija nikako nije ista. Treba li ih vratiti i na stare poslove? Kako se postaviti prema njima? Dok se smrtnici muče oko rešavanja ovog iznenada iskrslog i bizarnog problema, za to vreme preminuli pokušavaju da ponovo uspostave nekada prisnu vezu sa svojim najbližima, a noću obavljaju neke svoje, tajanstavne poslove. Ostaje da se razreši najveća misterija filma, a zašto su se „oni“ uopšte vratili?

Za razliku od ustaljenih horor filmova, mrtvi se uglavnom pojavljuju sa ciljem da naude živima, dok u They Came Back hipnotički mirna gomila beživotnih, samo pokušava da se reintegriše u društvo, koje je jednom bila napustila zauvek. Film je se prikazivao na nekoliko festivala, a doživeo je i tri nominacije za najbolji film, kao i nominaciju za Zlatnog Aleksandra na filmskom festivalu u Solunu.