28/08/2016 20:51

Kultna novosadska neoavangardna scena u filmu "Druga linija" na Festivalu uličnih svirača

Subota, 3. septembar, 23h

Dokumentarni film "Druga linija" Nenada Miloševića, koji će biti prikazan na Cinema City Open Air bioskopu na Festivalu uličnih svirača, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana. Film je sa izuzetnim uspehom prikazan na ovogodišnjem izdanju festivala Cinema City!
Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi, ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova (7e biennale de Paris, septembra 1971, 19th Berlin International Film Festival). Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne. Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?
U filmu se pojavljuju Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Nebojša Milenković, Čedomir Drča, Karpo Godina i Siniša Tucić, dok režiju ovog sjajnog dokumentarnog ostvarenja potpisuje filmski, televizijski i pozorišni reditelj, Nenad Milošević. Milošević je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića. Jedan od reosnivača Kino Kluba Novi Sad, Milošević je reditelj na Radio - televiziji Vojvodine.Podsećamo, Cinema City bioskop na otvorenom biće smešten u blizini Barutane „Josif“ u Petrovaradinu, neposredno nakon prolaska kroz Beogradsku kapiju, a pristup projekcijama biće slobodan.  U nastavku pogledajte filmski program i satnicu projekcija na Festivalu uličnih svirača.Program i satnica filmskih projekcija na Festivalu uličnih sviračaPetak, 2. septembar, 21h

Priča o stanovnicima zida, režija: Andrej Boka

Boye: Prvi pravi ženski zvuk, režija: Brankica Drašković

Petak, 2. septembar, 23h

Cinema Komunisto, režija: Mila Turajlić

Subota, 3. septembar, 21h

Kod kuće, Nenad Mikalački

Moj zanat, Mladen Matičević

Subota, 3. septembar, 23h

Druga linija, Nenad Milošević