31/05/2022 10:03

Korak u svet bajki sa Natašom Tapušković

Festival „Vila” koji će od 3. do 5. juna biti održan u Vrdniku na Fruškoj gori, u pravom smislu biće porodični festival. Osim književnog, muzičkog i zabavnog programa predviđenog za odrasle, brojni sadržaji namenjeni su deci. Tu su raznorazne igre, radionice, zabavni programi, filmovi, predstave… Naravno, tu su i bajke, koje će najmlađima čitati poznate “vile” Anica Dobra, Nataša Tapušković i Nataša Miljković.

Sve nas “odrasle” bajke vezuju za detinjstvo. Mnogi bi rekli - za najbolje godine naših života. Kroz bajke koje su nam čitali roditelji upoznavali smo prinčeve i princeze, plašili se divova i čarobnjaka, voleli vile i vilenjake, patuljke, hrabrog krojača, sirene i sve ostale fantastične junake iz tog čudesnog sveta.

Bajke, naravno, nisu samo priče za laku noć. To su trenuci u kojima roditelji u živote svoje dece unose nove vrednosti, one koje podstiču dečiju maštu i kreativnost, koje decu uče tome da život sa sobom nosi izazove, opasnosti, iskušenja i sumnje. Da je dobro često u opasnosti i da zlo vreba iza skoro svakog ugla. Ali da, ako smo dovoljno uporni i verujemo u snagu dobrog, ono uvek pobedi na kraju.

Nataša Tapušković jedna je od „vila” koje će na festivalu kraj Fruških termi čitati deci bajke. Možda će im dati neko novo ruho, a verovatno će se setiti i kako je svojim kćerkama, koje su sada već “velike”, pre nekoliko godina čitala Crvenkapu, Snežanu, Zlatokosu ili Petra Pana.


Nataša je rođena je 1975. godine u Kruševcu, gde je i živela sve dok nije upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1994. godine. Posmatrajući njenu karijeru, moglo bi se reći da i ona ima poneki bajkoviti element. Najpre, glumu je odabrala slučajno, kao devojčica se zanimala za balet i folklor, nameravala je da upiše književnost, ali je zbog druga iz razreda završila na prijemnom za glumu. Kako Tanjug javlja, 1998. godine vinula se u zvezde domaćeg filma, nezaboravnom ulogom Danice u filmu “Lajanje na zvezde” i do danas publika je najviše pamti po tom filmu i toj ulozi. Verovatno i zbog toga što uloge u filmovima nije prihvatala stihijski i bez reda, već ih je pažljivo birala, želeći da u svakoj ostvari svoj lični pečat. Mnogo je više igrala u pozorištu, a od filmskih uloga svakako se najviše pamte role u filmovima “Život je čudo” i “Šišanje”.

“Imam krajnje utopistički odnos prema poslu - dok ne prepoznam ono vredno, što je zbog nečega veoma važno da se predstavi ljudima, ne prihvatam da radim uopšte. I dalje verujem, kao i prvog dana kada sam upisala Akademiju, i podrazumevam, da teatar ima tu fantastičnu pozitivnu ulogu da menja svet. Ukoliko nema te ideje, ne izlazim na scenu”, rekla je jednom.

Nataša će bajke koje će čitati deci odabrati po svom izboru i okupiće mališane kraj sebe u nedelju 5. juna, od 17 časova, u Zoni velikog hlada.

Osim bajki, kao što je već rečeno, program za najmlađe na festivalu „Vila” obuhvatiće i niz drugih sadržaja, poput radionica, plesnih predstava i književnih događaja koji će deci ulepšati prvi junski vikend. Svi programi na festivalu su besplatni za posetioce.

Festival „Vila” deo je programskog luka „Heroine“ Evropske prestonice kulture koji od 18. maja do 12. juna kroz izložbe, predstave, debate, književnost, poeziju i muziku, predstavlja žensko stvaralaštvo.

Više informacija pročitajte na našem vebsajtu i na novisad2022.rs.