31/08/2017 10:04

Konferencija za medije o konceptu Gradić festa i programima svih partnera

Pozivamo vas na​ ​konferenciju​ ​za​ ​medije​, koja će biti održana 1.​ ​septembra (petak)​ ​u​ ​18​ ​časova​ ​u ulici Vladimira Nazora, otvoreni bioskop Cinema City festivala, Petrovaradin​. 

Tom prilikom još jednom ćemo predstaviti koncept Gradić festa, a imaćete priliku i da čujete više o programima svih partnera.


O zajedničkoj misiji revitalizacije Podgrađa Petrovaradinske tvrđave kroz obnovu graditeljskog nasleđa i vraćanje kulturnog života u Gradić, na konferenciji će govoriti Dalibor Rožić, član Gradskog veča za kulturu, Natali Beljanski Popović, direktorka Festivala uličnih svirača, Miloš Ignjatović, direktor festivala Cinema City, Bojana Karavidić, udruženje Suburbium, Leon Šurbatović, udruženje Ugrip, Katarina Dajč, udruženje Scenatoria, Andrija Nikitović, Pop Up.

Moderator konferencije biće PR menadžer Festivala uličnih svirača,​ ​Lea Kotlica​.

Decenijama se suočavamo sa problemom da kroz Gradić prolazimo samo da bismo stigli do Tvrđave, a moglo bi biti potpuno drugačije! Zamišljamo Podgrađe koje bi moglo biti uređen barokni gradić na Dunavu, sa duhom i ambijentom koji još uvek čuva, neguje i oslikava vreme kada je nastao – rani 18. vek. Ušuškane, gusto zbijene kućice sređenih fasada i uske ulice sa krupnom kaldrmom, prelepa crkva podno monumentalnih zidina i čuvena Beogradska kapija, sami po sebi podstiču romantična osećanja i nagone na umetnost i avanturu. Moglo bi biti mesto susreta umetnika i starih zanatlija, mesto ka kojem gravitiraju rafinirani gastronomi, u kojem se rađaju ljubavi, nastaju prve fotografije dece koja jure golubove, gde turisti ne stižu da se popnu na tvrđavu, mesto koje generiše pesme.

Koncept Gradić festa izrastao je iz udruživanja snage, znanja, iskustva, ideja i partnerskih organizacija sličnih ideja (Festival uličnih svirača, Internacinalni filmski festival Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival). 


Ideja o udruživanju pojavila se prilikom selidbe Festivala uličnih svirača u Podgrađe, kada se toj inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta. Osnovna želja partnerskih organizacija okupljenih pod okriljem Gradić festa je da svi zajedno izgradimo novi festival i budemo deo jedne potpuno nove urbane i umetničke priče.

Vizija o Podgrađu kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada, tako će ove godine ponovo postati stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava. Kao i prethodnih godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike i drugih geografski udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije, intervencije u prostoru ali i radionice, konferencije, predavanja, organizovani obilasci.

Lokacije na kojima će se događati Gradić fest biće: ulice Beogradska, Lisinskog, Vladimira Nazora i Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja,  Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije. 

Svi programi festivala će biti besplatni za posetioce.

Mi gradimo grad, jer mi ovde živimo!