09/05/2009 16:47

Školjka (Kabuk)

Turska, 2007, 100 min.
Režija: Uygar Asan
Uloge: Sezgin Cengiz, Ayşe Bayramoğlu, Tolga İskit
Selekcija - TRIBUTE: Contemporary Turkish Cinema

U okviru selekcije TRIBUTE: Contemporary Turkish Cinema posetioci festivala Cinema City upoznaće se sa filmskim ostvarenjem poznatog turskog pesnika, scenariste i reditelja Ujgara Asana (Uygar Asan). Film ”Školjka” (Kabuk) pomenutog autora predstavlja emotivan filmski portret, iskrenu priču o jednom neobično povučenom mladiću.

Burhan radi u pošti - njegov posao je da razvrstava pristigla pisma po adresama. Živi sam. Majka i sestra su pokojne, a otac, bolestan i senilan, ostatak života provodi na klinici. Burhanu se sviđa jedna devojka, međutim, nikada nije uspeo da joj lično otkrije svoja osećenja. On ima svoj, poseban način na koji želi da izgradi vezu.

Uprkos nevoljama sa kojima se suočava, Burhan nastavlja po starom zahvaljujući jednom pismu koje nije bilo namenjeno njemu. Odlučuje da se, putem pisma, pretvara da je neko drugi. Ali, postavlja se pitanje, kuda će ga odvesti ta odluka, hoće li svojim novim, čudnim ponašanjem uspeti da razbije ljušturu u kojoj živi, i da li će se konačno osloboditi ”otuđenog” života...?Kancelarija savetnika za kulturu i turizam

Ambasada Republike Turske u Beogradu