14/05/2009 04:09

"Katjina sestra"

Holandija, 2008, 85 min
Režija: Mijke de Jong
Uloge: Betty Qizmolli, Julia Seykens, Olga Louzgina, Rogier Schippers, Chico Kenzari, Tatiana Sharkova, Ian Bok
Nagrade: Golden Calf - Best Screenplay of a Feature Film , Golden Calf - Best Supporting Actress (Olga Louzgina), Nederlands Film Festival, 2008; nominacije: Golden Leopard, Locarno International Film Festival, 2008, Golden Calf - Best Director, Best Editing, Best Film, Best Supporting Actress, Nederlands Film Festival, 2008.
Selekcija: EXIT POINT

Holandska rediteljka Mijke de Jong (Mijke de Jong) u svojim filmovima bavi se prvenstveno socijalnim problemima. U nagrađivanom filmu „Katjina sestra(Katia’s Sister) kroz intiman portret trinaestogodišnje devojčice De Jongova prikazuje visoka očekivanja emigranata iz Rusije, i stvarnost od koju se ta ista očekivanja surovo odbijaju.

Lucia bežeći od takve stvarnosti, ljudima deluje čudno, a njena sestra Katja počinje da misli o njoj kao o intelektualno inferiornijem biću. Oni su doseljenici iz Rusije, koji ne uspevaju da se uklope u život Amsterdama i dostignu željeni standard. Majka se odaje prostituciji, a njenom načinu života pridružuje se i starija ćerka Katja. Mala Lucia obožava stariju sestru, ali uprkos tome, sticajem okolnosti, postaje sve usamljenija, nemajući nikog pored sebe sa kim bi mogla da podeli svoja osećanja. Iako je njeno okruženje previše grubo i bez emocija, ona nikoga ne osuđuje. Lucia nastavlja da gleda svet svojim nevinim očima, i da se povlači u sebe negirajući sve, čak i svoje pravo ime.

De Jongova je rođena 1959, u Roterdamu. Uspešno je režirala devet igranih filmova, koji su joj doneli učešća, nominacije i priznanja na brojnim internacionalnim filmskim festivalima.