02/04/2019 03:49

Kaleidoscope of contemporary culture and creative industries predstavlja: Novu srpsku scenu

Savremena umetnička scena iz Srbije stiže u Segedin! Jedna od aktivnosti projekta „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija“ jeste prezentacija savremene umetničke scene Srbije i to će biti održano 5. aprila u Grand kafeu u Segedinu!

Program uključuje projekciju filma mladog srpskog reditelja, muzičko-filmski performans, diskusiju o savremenoj književnosti, grupnu izložbu internacionalno prepoznatih vizuelnih umetnika i koncerte mladih bendova koji su nastupali na mnogim festivalima regiona.


U Segedinu će od 16h biti održano:

SYMPOSION LITERATURE BRAINBOMBING

Symposion je vizuelno, muzičko, pop-kulturno, literarno-teorijska nezavisna izdavačka kuća iz Srbije. Među njihovim izdanjima možete pronaći pop-kulturne antologije, likovne albume i konceptualne knjige prepune ekstremnom vizualnošću. Njihova tematska razmišljanja su široka i dalekosežna, izdanja se bave nevidljivom, izgubljenom generacijom i njihovim traumama, jugo-nostalgijom, kao i popularnom ideologijom Balkana, klišeima Centralne i Istočne Evrope, poprečnim presekom greha i nevinosti, ili izvodljivosti putovanja na Mars, uz pomoć ironije, fake-a, sarkazma ili spontanim oblikovanjem slike koja se odražava u svakodnevnim životnim situacijama. To je rizičan svet, skandalozan i težak, ali i smešan, bez estetskih granica, gde cenzura još nije otkrivena i gde apsurdno zamenjuje egzistencijalne muke.

Razgovor: Atila Širbik (glavni urednik), Roland Orčik (pisac), Petar Vataščin (teoretičar), Jelena Anđelovski (pisac)


MUZIČKA RADIONICA: SILENT MOVIE WITH LIVE MUSIC PERFORMANCE

Bernadet i Dina Brešćanski su održale radionice u raznim gradovima (Segedin, Vodnjan, Budimpešta, Istra, Rovinj...) sa lokalnim muzičarima. U Segedinskoj radionici učestvuju razni lokalni autori. Tokom radionica se preko improvizovanih formi, intuicije i asocijacijativnog razmišljanja grade muzičke numere. Bernadet i Dina Brešćanski su učestvovale u raznim muzičkim projektima, između ostalog u bendovima Wooden Ambulance, ili Lábos Electric Orchestra. August Clown. Od klasičnih muzičkih formi, fuzije i improvizacije, do elemenata dekonstruktivne pop muzike sve se može pronaći na repertoaru. U poslednje vreme se bave i komponovanjem muzike za teatar. Prvi autorski album izdale su pod nazivom Hybrid Realm, 2015. za Symposion, miksano u Studiju 11. Završna akord radionica će biti muzički/audio-vizuelni performans pod nazivom Silent Movie.


IZLOŽBA

Miroslav Lazendić, Davor Gromilović, Emil Kadirić, Kovács Lehel, Vidák Zsolt, Stark Attila, Igor Hofbauer, Oláh Dóri, Ricz Géza, Lázár Tibor, Arnus Horribilis

Sve u Simpozijumu je povezano i raste u invazivnoj strukturi koja se nikada ne može zatvoriti. Izložene slike su inspirisane tekstovima objavljenim u Simpozijumu ili iz sveta bendova okupljenih oko izdavača.

IGRALOM

Igralom je muzička grupa iz Niša, formirana od strane Mladena Marjanovića (gitara, prateći vokali), Dimitrija Simovića (vokal, bas gitara) i Marka Tomovića (bubanj i perkusije), 2015. godine. Zvuk i gruv grupe su od samog početka primarno usmereni ka muzici Zapadne Afrike, naime - pustinjskom bluzu iz Sahare. Prisutan je i ogroman uticaj rokenrola i alternative, pogotovu novog talasa. Nakon samo tri meseca postojanja grupe, snimljen je debi album „Pogrešna poznanstva“. Album je izdat 2016, za Rock Svirke Records. Početkom 2018. Igralom je snimio drugi album „Sunovrat“ u saradnji s umetnikom i producentom Krisom Ekmanom (Chris Eckman; Glitterbeat Records/The Walkabouts), ovog puta za Ammonite Records (SRB) i Geenger Records (HRV). Od 2018. grupi se priključuje novi član – Ivan Cvetković Ivši (ranije svirao u bendovima Fish in oil, Popečitelji, Ti Fafa i ja, Milan Petković trio, Alhambra itd).


SLONZ

Slonz je underground rok bend iz Šapca. Sviraju zajedno od leta 2015. ali su već bili na turnejama sa bendovima kao što su Straight Mickey and the Boyz ili Artan Lili. Na veoma agresivan način sa mnogo ljutnje Slonz priča priču o svom gradu, ljudima u njemu, ali i o sebi. Bili su pobednici muzičkog festivala Demo Fest u Banja Luci 2017. Nedavno su objavili svoj prvi album pod nazivom Lepota u glavi, koji je bio na vrhu svih regionalnih lista albuma u 2018. Nakon koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini Hercegovina dolaze u Segedin Grand Cafe!


STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ

Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara koji su uticaje iz raznih stilova roka stisnuli u prepoznatljiv i karaktera pun izraz. Stilove i žanrove kao što su hard rock, punk, hard core, garažni rock, funk pa čak i avant jazz Straight Mickey And The Boyz strasno su i dobro prekuvali te stopili u jedinstvenu smesu, koja ima opojan miris po dobrom duhu Beograda koji bukti od progresivnih muzičkih zamisli i žestoke energije. Od kada u javnosti prezentuju svoj gruverski rock tornado Straight Mickey And The Boyz etablirali su se kao jedan od najperspektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji i zbog eksplozivnih nastupa stekli epitet benda koji se mora videti uživo.


FILM: Dragan Wende – West Berlin

Film Dragan Wende – Zapadni Berlin” i istoimeni junak čine da u bioskopskim salama publika vrišti od smeha. Dragan Wende je ekscentrični junak koji je sedamdesetih godina XX veka bio istinski ulični kralj hedonističke scene Zapadnog Berlina. Dragan i njegovi prijatelji su bez problema prelazili granicu između Zapadnog i Istočnog Berlina, gde su naročito bili popularni među damama, profitirajući od šverca robe i trgovine devizama.

Padom Berlinskog zida 1989. i otvaranjem grada koje je usledilo, stvari su se potpuno promenile. Svi oni maštaju o povratku Zida, od čijeg pada je započelo njihovo finansijsko propadanje. Nakon pada, nijednom nisu kročili u Istočni Berlin.NAPOMENA

Ovaj dokument je izrađen uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog dokumenta je isključivo odgovornost udruženja KÉP-SZÍN-HÁZ i ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.