13/05/2019 04:04

Kako od napuštene fabrike napraviti STRAVA kompleks

Staru štampariju i tekstilnu fabriku u Lisabonu zamenio je kreativni „hub” Lx Factory. To je jedna sasvim obična i česta priča – da u napuštenim objektima kreativci procvetaju. Ipak, ovo je malo drugačiji slučaj.


Nakon što je godinama bio skriven od javnosti, mali deo grada u kom je bila napuštena fabrika otkriven je i vraćen zajednici u obliku Lx Fabrike. Ovaj kreativni centar popunjen je kompanijama i profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, ali je oživljen i nizom različitih događaja u oblastima kao što su moda, oglašavanje, komunikacije, multimedija, umetnost, preduzetništvo, arhitektura i muzika, što je ohrabrilo bezbroj posetioca da ponovo otkriju ovaj deo Lisabona.

Sada je Lx Factory jedno od “najkul” mesta u Lisabonu koje svaki posetilac treba da obiđe, jer je sjajan primer dobro urađene urbane revitalizacije prostora. Lx Factory je taman između hipsteraja i onih koji se „previše trude”, revitalizacije i vremenskog razaranja prostora sa privlačnim miksom industrijskih zgrada i „cutting-edge” dizajna.


Fabrika tekstila datira još od 1846. kada je tu pravljena odeća za kraljevsku porodicu, ali je vremenom napuštena. Tek 2008. neko se setio da bi taj prostor mogao da se koristi za nešto drugo – sada je tu eklektična paleta radnji, produkcijskih studija, dizajnerskih firmi, barova i restorana…


U stvari, tu su spratovi i spratovi strava malih radionica hrane, pića, kreativnih industrija, knjižara… a nedeljom se tu održava i lokalni buvljak sa retro nameštajem, odećom, nakitom, hranom i čim god još da zamislite!

Svaki ljubitelj street art-a ako poseti ovaj „lokalitet”, pašće u nesvest. Kompleks Lx Fabrike je zaista impozantan, a ceo je u street art-u. I nisu samo spoljni zidovi iscrtani, već i neki unutrašnji! Tu možete da nađete vrlo dizajnerske, društveno angažovane, pa čak i reljefaste murale.

Knjižara koja je ujedno i biblioteka, galerijski prostor, muzička radnja, restoran i bar, prostire se na četiri sprata i ima kolekciju od oko 40.000 novih naslova i 10.000 već korišćenih! Plafon koji se nalazi na visini od 14 metara ostavio je prostor za velike instalacije u sredini i divljenje ogromnoj količini knjiga koje vidite na okolnim policama.

Naravno, tu je i coworking prostor sa miksom dizajnera, naučnika, arhitekata, programera, prevodioca i trgovaca – svi zajedno rade u jednom prostoru i tu se sjajno provode! Moto coworking prostora u LX Fabrici je „Više se ne radi o poslu”. Zato je prostor postao internacionalno poznat, tako da tu možete da čujete portugalski, engleski, francuski, nemački, danski, italijanski, španski, holandski i jezik znakova!


Ne može da stane u jedan tekst ni sve što postoji u ovom kompleksu, niti kako ga mnogi ljudi doživljavaju, ali to je sigurno mesto koje pripada svima i u kom možete da razmišljate, stvarate, predstavite ideje i proizvode i dobijete komentare, odgovore ili čak nađete saradnike.

Lx Factory nije proizvod javnog ili javno privatnog partnerstva – ne, to je isključivo privatni poduhvat koji uključuje i lokalnu zajednicu i možda je baš to suština ogromnog uspeha ovog kompleksa.

Izvor: blog.copass.org, coworklisboa.pt