15/01/2013 09:29

„Kad svane dan“ nagrađen u Palm Springsu

Specijalna nagrada „žirija bez granica“ na Međunarodnom festivalu u Palm Springsu pripala je filmu „Kad svane dan“. Delo Gorana Paskaljevića osvojilo je brojna priznanja na smotrama širom sveta, a domaća publika ostvarenje još može videti u bioskopima.

Ovogodišnje, dvadeset četvrto po redu izdanje festivala održavalo se od 3. do 14. januara a u konkurenciji su se, između ostalih našli i francuski hit “Nedodirljivi” kao i danski film “Kraljevska afera” nedavno nominovan za Oskara.


Paskaljevićevo ostvarenje osvojilo je nagradu koja se dodeljuje uz podršku čuvenog holivudskog dramskog instituta "Li Strazberg", saopštili su beogradski producenti "Nova film" i "Intermedia netvork".

"Kad svane dan" je, kako se navodi u obrazloženju, "poetski film visokih umetničkih kvaliteta koji ističe neophodnost borbe protiv rasizma kako bi svet izbegao nove tragedije".

Ove godine na festivalu je bilo više od 135.000 gledalaca. Dodeli nagrada su prisustvovale brojne zvezde, kao i dobitnici nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, američki glumac Ričard Gir i britanska glumica Helen Miren, kojima su prethodili Ben Aflek, Džordž Kluni, Klint Istvud, Bred Pit, Kejt Vinslet, Leonardo di Kaprio, Šon Pen i drugi.

Filmska manifestacija u Palm Springsu jedna je od najvećih u Severnoj Americi i održava se već skoro četvrt veka prikazujući filmove najnovije američke produkcije i strane filmove koji konkurišu za nagradu Oskar van engleskog govornog područja.