31/05/2011 13:33

"k.364 Putovanje vozom" kroz muziku, istoriju i film

Selekcija Nobarcode

Film "k.364 Putovanje vozom" je neobičan filmski portret muzičkog komada. Prati putovanje dva poljska muzičara jevrejskog porekla u zemlju iz koje su 1939. pobegli njihovi preci, putovanje kroz pejzaž i prošlost koja je još uvek nejasna glavnim junacima. Pratimo ih dok napuštaju Berlin, putuju kroz Poznanj, gde se nekadašnja sinagoga još uvek koristi kao bazen. Put ih vodi u koncertnu dvoranu u Varšavi, na izvođenje Mocartove Simfonije u Es-duru.


Film počinje kolažom zvukova i apstraktnih slika iz opštinskog bazena u Poznanju, koji je, ustvari, prvobitno sagrađen kao sinagoga još 1907. godine. Potom upoznajemo glavne junake kroz odraz prozora na vozu dok putuju preko pustih pejzaža koji ubrzo postaju platno za nova putovanja, putovanja ideja, sećanja i muzike. Priče o prošlosti su lične priče naših junaka, ukorenjene u njihovim prespektivama. Kako se putovanje nastavlja, priče akumuliraju i unosi se različita paleta emocija – neke su mračne, neke ispunjene humorom i toplinom...

Film "k.364 Putovanje vozom" iskazuje univerzalnu priču o tragediji holokausta, ispričanu kombinovanom snagom slika i muzike kroz istoriju, na pozadini vizuelnih umetnosti.