02/09/2010 10:24

Juče počeo Filmski festival u Veneciji

Projekcijom drame „Crni labud“ reditelja Darena Aronofskog juče je zvanično otvoreno 67. izdanje Filmskog festivala u Veneciji. Film otvaranja inspirisan je baletom, a glavnu ulogu mlade prima-balerine tumači Natali Portman. Interesantan psihološki triler, prikazuje borbu dve balerine za glavnu ulogu u predstavi „Labudovo jezero“, njihov komplikovan odnos, kao i istraživanje mračne strane ličnosti prima-balerine dok se bori za objedinjenje uloge Belog i Crnog labuda u čuvenom baletu.

U glavnom festivalskom programu, za koje vlada veliko interesovanje, u trci za Zlatnog lava učestvuju 22 filma. Predsednik žirija je kontroverzni Kventin Tarantino. Festival se zatvara 11. septembra projekcijom nove filmske adaptacije Šekspirove „Bure“ u režiji Džuli Tejmor.

Najstariji filmski festival, venecijanska „Mostra“, nastao je 1932. kao deo čuvenog Bienala, velikog kulturnog dešavanja koje je postojalo decenijama unazad, okupljajući umetnike iz celog sveta. Festival filma se uz izuzetne uspehe održao do danas, okupljajući neka od najznačajnijih imena iz sveta filmske umetnosti.