11/05/2009 07:17

"Jesen"

Turska, 2008, 106 min.
Režija: Özcan Alper
Uloge: R. Gulefer Yenigül, Serkan Keskin, Onur Saylak, Megi Koboladze
Selekcija – TRIBUTE: Contemporary Turkish Cinema

Jedan od predstavnika mlađe generacije turskih reditelja u usponu jeste Ozdžan Alper (Özcan Alper). Debitantski film ”Jesen” (Sonbahar) reditelja Alpera biće prikazan u okviru selekcije TRIBUTE: Contemporary Turkish Cinema.

Smešten u zatvor 1997, kao student sa pune dvadeset i dve, Jusuf konačno, nakon deset godina, izlazi na slobodu. Vraća se u svoje selo, gde mu dobrodošlicu priređuje njegova stara i bolesna majka.

Dok je bio u zatvoru, otac mu je preminuo, a sestra se udala i odselila u grad. U selu su, pre svega iz ekonomskih razloga, ostali da žive stariji ljudi. Jedina osoba sa kojom Jusuf može da se druži jeste njegov prijatelj iz detinjstva Mikail. Napokon nailazi ljubav. Jusuf upoznaje Eku, prelepu prostitutku, ali ni vreme ni okolnosti ne idu u korist zaljubljenom paru. Uprkos tome, ljubav za njih postaje poslednji očajnički pokušaj da se shvati život, i izbegne samoća.

Reditelj Ozdžan Alper rođen je 1975, u Artvinu, u Turskoj. Studirao je fiziku i istoriju nauke na Univerzitetu u Istanbulu. Od 1997. radi kao pomoćnik režije i menadžer produkcije na televiziji. Režirao je kratki film "Grandmother", i dva kratka dokumentarca "Voyage in Time with a Scientist" i "Rhapsody and Melancholy in Tokai City".Kancelarija savetnika za kulturu i turizam
Ambasada Republike Turske u Beogradu