22/06/2011 20:24

“Iznad nas je samo nebo“ večeras u Porti

Selekcija 360°

U letnjoj atmosferi bioskopa u Porti večeras premijerno, u 21:15h, pogledajte debitantski film Jana Šomburga, „Iznad nas je samo nebo“, koji je prikazan i nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Berlinu. Posetioci će nakon projekcije biti u prilici da, u okviru programa Q&A, razgovaraju sa rediteljem Šomburgom.


Sa Zandrom Hiler (Sandra Hüller) i Georgom Fridrihom (Georg Friedrich) u glavnim ulogama, pogledajte kako Šomburg maestralno uspeva da uđe u um i srce žene koja očajnički pokušava da sastavi krhotine svog života.

Radi se o vrlo modernoj, intimnoj priči kroz koju reditelj vodi koristeći krupne kadrove, dinamične i jasne sadržine, ponavljajući samo jednu rečenicu dva puta, ali time je maestralno apostrofirajući "Zar nebo nad ovom zemljom, misli se na Nemačku, ne može biti lepše? Sunčanije?" i dajući joj univerzalni karakter. Ima li nešto vrednije u umetničkom ostvarenju od toga - univerzalnost i zatim impresija. To je dovoljno, ali to dovoljno mora biti ispričano na pedantan i tačan način, filmski i poetski, istovremeno. – rekao je selektor Petar Protić nakon što je pogledao film na Berlinalu.

Priliku da razgovaraju sa rediteljem Šomburgom posetioci festivala će imati i sutra, u okviru akademskog dela programa festivala pod nazivom CineYouth koji će se održati u The End cafeu u bioskopu Arena Cineplex sa početkom u 15h.