22/06/2011 16:28

Iz ugla jednog posetioca: film "When You're Strange"

The program for this evening is not new
You've seen this entertainment through and through
You've seen your birth, your life and death
you might recall all of the rest
Did you have a good world when you died?
Enough to base a movie on?

Jim Morrison, The Movie

Sinoć, u okviru meni omiljene selekcije Cinema City festivala, Planet Rock, prikazan je film koji sam do tada odgledao tri puta, i nije mi bilo ni sekundu dosadno dok sam ga gledao po četvrti put. U dokumentarnom filmu When You’re Strange, reditelja Toma Disilija imamo priliku da se na kratko približimo liku i delu kontroverznog lidera benda The Doors, Džima Morisona, i saznamo kako je on zajedno sa školovanim pijanistom, flamenko gitaristom i džez bubnjarem oformio jedan od najuticajnih i najznačajnijih rok bendova ikada. Film prati njihov put do slave, od prvih svirki u lokalnim klubovima Los Anđelesa do prepunih dvorana Detroita i Njujorka, fokusirajući se na samog Morisona, njegovu borbu sa višestrukim identitetom muzičara, pesnika i intelektualca, rok zvezde.


U filmu se pojavljuju arhivski snimci i fotografije koji nikada pre nisu bili prikazani u javnosti, čak i kadrovi iz jednog studentskog filma u kojem se pojavljuje sam Morison, pre nego što je postao poznat. Ovo nije film samo o Dorsima, već i o Americi 60-tih, društvenim promenama, hipi pobuni i kulturnoj revoluciji koje su Dorsi svojom muzikom i pojavom ispratili. Nije mala stvar ni pomenuti da je narator ovog ostvarenja Džoni Dep, koji je izjavio da mu je bila čast što je bio uključen u rad na filmu.

Ko je propustio priliku da sinoć odgleda film u Porti, imaće tu mogućnost ponovo u Dunavskom parku, u subotu u 21:15. Atmosfera će garantovano biti još bolja od jučerašnje.

Radomir Mitrić